Index Vakbarát Hírportál

Robbanás egy XIII. kerületi társasházban

2012. február 4., szombat 15:10

Robbanás történt szombat délután a főváros XIII. kerületében, a Fiastyúk utcánál egy társasház második emeletén. A hosszú épület Agyag utcai vége megrogyott, a detonációban egy idős férfi sérült meg, közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Kisdi Máté elmondta, hogy az elsődleges vizsgálatok alapján a háromszintes épület egyik 50 négyzetméteres lakásában a cserépkályha robbant fel, és ennek következtében leszakadt a födém, a válaszfalak kidőltek, és a társasház főfala is megdőlt, több lakást is megrongálva ezzel. Eddig négyen kértek ideiglenes elhelyezést a katasztrófavédelmisektől azok közül, akiknek lakása megsérült vagy megsemmisült.

Tájékoztatása szerint az épületben szintenként két-két lakás található, és szinte valamennyi otthonban tartózkodott valaki. Abból a lakásból, amelyben a robbanás történt, egy idős férfit mentettek ki a tűzoltók, akinek a sérülései súlyosak, éezért kórházba kellett szállítani. A többi lakásból összesen öt embert, köztük egy kisgyereket mentettek ki. A katasztrófavédők keresőkutyákkal is kutattak túlélők, sérültek után a romos lakásokban, de több sérültet nem találtak. A robbanás feltehetően a gázzal működő cserépkályhában keletkezett, de a baleset okát majd a tűzvizsgálat állapítja meg, tette hozzá a szóvivő.

A rendőrség vizsgálni fogja azt is, van-e felelős, mondta Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. A helyszínnen kapcsolatban pontosított: az Agyag utca 24. szám alatt található háromszintes házban történt a baleset.

Kifejtette: a kiérkező rendőrök a katasztrófavédelem és a polgári védelem munkatársaival együtt gondoskodtak a lakók kitelepítéséről, valamint arról, hogy a lehető legrövidebb időn belül biztonságos, meleg helyre kerülhessenek. A polgári védelem most méri fel, hány embert érint a kitelepítés.

Az Index helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a mintegy kétszáz méter hosszú sorház legszélső, Agyag utcai lépcsőházának második emelete robbant le. A tetőszerkezet az épület legfelső szintjén teljesen szétment, csak a szekrénysorok és kémény látszik ki a romokból. A környéken rengeteg a tűzoltó és a rendőr, legalább húsz-húsz egyenruhást látni, kivonultak a gázművek hibaelhárítói is. A járőrkocsik mellett kiérkezett egy nagy emelőkosaras és három kisebb, létrás tűzoltóautó is. A hóban nagyjából huszonöt ember várakozik kint, köztük kisgyerekes családok is, szánkóval, kutyával. Egy szemtanú azt mondta az Indexnek, hogy a robbanásba beleremegett még a bejárati ajtajuk is, nagyon megijedtek. A lépcsőházban a légnyomás kitörte az ablakokat. Több környékbeli arról panaszkodott, hogy félnek a gázrobbanás után.

Úgy tudjuk, a súlyos sérült egy idős férfi, aki éppen az ágyában feküdt, amikor a robbanást történt. A kimenekített lakókért busz jött, elvitték őket az önkormányzat Hajdú utcai ingatlanába, ahol kapnak ételt, meleg italt, és melegedhetnek.

A helyszínt statikus mérnökök vizsgálják. A háznak a robbanással ellentétes oldalán nagyon meredeken dől kifelé a fal, mert a törmelék nyomja. Az Index a helyszínen úgy értesült: az egész emeletet le kell bontani. Veszélyforrást jelent a felső gerenda is, egyelőre nem tudják ugyanis, hogy az átnyúlik-e a szomszédos lépcsőházba. A biztonság kedvéért onnan is kihozták az embereket, és várhatóan csak akkor térhetnek vissza, hogy ha a megrongálódott épületrész legfelső emeletét teljesen lebontják.

A lerobbant tetejű épületsoron több lépcsőházban is elzárták a gázt. A szomszédos lépcsőházakban lakók is kijöttek az utcára kérdezősködni, hogy náluk is el fogják-e zárni, mert akkor inkább elmennének valahova menedéket keresni a hideg elől. Őket egyelőre megnyugtatták, hogy a gázt nem zárták el.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a baleset helyszínének közelében azonnal felállított egy melegedősátrat, és a BKV-tól melegedőbuszokat rendelt, mondta Kisdi Máté. Az épület az elődleges vizsgálatok alapján lakhatatlanná vált.

A rendőrség gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás vétségének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a lakás a tulajdonosa ellen, amelyben robbanás történt. Az elsődleges szakértői vizsgálatok alapján felmerült a lakás tulajdonosának büntetőjogi felelőssége, ezért a 71 éves férfit előállították a XIII. kerületi kapitányságra.

Rovatok