Index Vakbarát Hírportál

Gátszakadás miatt ár öntött el több bolgár falut

2012. február 6., hétfő 12:55 | aznap frissítve

Árvíz pusztította el a dél-bulgáriai Biszer falut hétfőn reggel, miután átszakadt egy kisebb víztározó gátja a heves esőzés és a hónyomás hatására; az árvízben egy rádiójelentés szerint legalább három ember vesztette életét.

A falu hatszáz lakosát felszólították, hogy másszanak fel elöntött házaik tetéjere, és ott várják be míg csónakokkal kimentik őket – mondta el a hivatalában rekedt Zlatka Valkova polgármester a bolgár közszolgálati rádiónak.

Nikolai Nikolov, a bolgár polgári védelem igazgatója, arról számolt be, hogy a görög határ menti térségben két nagy gát is veszélyben van, és árvízzel fenyeget.

A dnevnik.bg szerint folynak a mentési munkálatok Biszer községben. Több mint ötven embert helyeztek el a közeli kórházban és öregek otthonában. Ételt és meleg italt is osztottak nekik. Mentőosztagok, rendőrség és a katonaság is segédkezik. A katonaság hídépítőket és helikoptereket bocsátott a mentőosztagok rendelkezésére.

A dariknews.bg arról ír, hogy közben több folyó melletti gátnál is előfordulhat hasonló baleset, a hatalmas hómennyiség nagy nyomást fejt ki a gátakra, amit nem biztos, hogy elbírnak. Svilengradnál például a Marica folyó három méterrel az átlagos szintje felett van, krízisstábot állítottak fel és rendkívüli helyzetet hirdettek ki.

Lesnikovo községben is kritikus a helyzet, kiürítik a falut amilyen gyorsan csak lehet, de a helyi polgármester szerint egy idős asszony kritikus állapotban ragadt otthonában. Több házat elöntött a víz, de már apad a folyó szintje. Leskovo Haszkovo körzetében található a Marica folyó mellett. A helyi polgármester szerint az áradás első hulláma három méteres volt, mindent elsöpört, ami az útjába került.

Két férfit is kimentettek, akik majdnemhat órát töltöttek autójuk tetején Sztojkovo falu közelében, a víz az E-80-as főúton étre utol a kocsit. A két férfi már a haszkovói kórházban van.

A gát reggel 7-8 között szakadt át, tíz óra körül szállt fel az első mentőherlikopter a krumovói bázisról. Még nem egyértelmű, kinek a feladata a gát karbantartása, ki felel a gátszakadásért. Egyelőre elhárult a veszély, nem várnak újabb áradást, apad a folyó.

Rovatok