Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a Keresztapa

2002. június 11., kedd 16:02

Elhunyt John Gotti egykori maffiafőnök, az Egyesült Államok egyik legismertebb "keresztapája". Egyes vélemények szerint Al Capone óta ő volt az Egyesült Államok legjelentősebb bűnözője.

Természetes halállal, torokrákban halt meg egy - missouri börtönkórházban hétfőn - 61 éves korában John Gotti, New York egyik legrettegettebb maffiafőnöke. A férfinél még 1998-ban diagnosztizálták a betegséget. A "Piperkőc" Don másik beceneve a Don Teflon volt, mert a hatóságok éveken át nem tudtak ellene vádat emelni. Gotti a New York-i Gambino család feje volt, akit gyilkosságért, zsarolásért és az igazságszolgáltatás akadályozásáért ítéltek el 1992-ben. Százéves börtönbüntetését a rendkívül szigorúan őrzött Illinois állambeli Marionban kezdte meg.

Lentről indult

John Gotti
Gotti pályafutását a brooklyni maffiánál kezdte, ahol eleinte kisebb feladatokat kapott. Először teherautók kirablásáért és eltérítéséért ült börtönben 1968-ban. A Gambino család bizalmát egy bosszúgyilkosság végrehajtásával nyerte el. Ezért újabb, rövidebb börtönbüntetést kapott, de hamarosan feljebb került a ranglétrán Salvatore Gravano (Sammy, a bika) segítségével.

A bukás

Gravano azonban nem csak Gotti felemelkedését, hanem bukását is okozta, hiszen az ő vallomása, és az FBI által lehallgatott beszélgetések alapján ítélték el Gottit. Gravano elmondta, hogy a Don tíz gyilkossághoz is köthető, és saját szemével látta, amint Gotti 1985-ben megölte a Gambinok akkori vezérét, Paul Castellanót. Castellanót a Don és Gravano együtt lőtte agyon egy manhattani étterem előtt. Ezek után Gotti számított az Egyesült Államok legnagyobb stílű gengszterének. Castellano azzal idegesítette fel a mindig jól öltözött Gottit, hogy nem engedélyezte a kábítószer-kereskedelmet a "család" tagjai számára. Mások szerint Gotti attól félt, hogy Castellano el akarja őt tenni láb alól.

A jól fésült üzletember

Gotti szeretett szerepelni, ott pózolt a Time magazin címlapján is. A nagyközönség előtt jól öltözött, vízvezeték-szerelési anyagok forgalmazásával foglalkozó üzletembernek mutatta magát. Az a hír terjedt róla, hogy ő az a gengszter, akit nem lehet elfogni, ezért általában lekezelően viselkedett a hatóságokkal szemben. Egyesek szerint Al Capone 1920-as évekbeli chicagói uralkodása óta ő volt az ország legbefolyásosabb maffiafőnöke. Gotti állítólag megpróbálta a rácsok mögül is irányítani a szervezetet fián, ifjabb Johnon keresztül, de hatalma hamar elhalványult. Később, 1999-ben fiát is letartóztatták, ő most is börtönben ül. A múlt héten pedig Gotti fivére, Peter állt az esküdtszék elé, ugyancsak zsarolásért.

Ne gázolj maffiózósarjat!

Gotti a sok amerikai szemében példás családapa volt. Egyszer nősült, feleségétől öt gyermeke született. Frank nevű fiát biciklizés közben ütötte el egy szomszéd 1980-ban, amikor a gyerek 12 éves volt. Bár a rendőrség tisztázta az autó vezetőjét, az pár nap múlva eltűnt, és soha többé nem került elő.

Rovatok