Index Vakbarát Hírportál

Hogyan éljük túl a hőséget

2009. július 15., szerda 09:11

Másodfokú hőségriasztást adott ki az országos meteorológiai szolgálat, erős UV-sugárzásra, hőhullámra és kánikulára kell felkészülni. Most megtudhatja, hogy mit ajánlatos tenni a következő fórró napokban.

Az ország nagy részén a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot a következő napokban, ezért narancs fokozatú hőségriasztás van érvényben. Akár 36 fokos kánikula tombolhat a legmelegebb órákban, ezért nem árt testileg-lelkileg felkészülni a hét végéig hátralévő napokra.

Kiütés, görcsök, hőguta

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívta a figyelmet, hogy a nagy hőség bárkit könnyen megviselhet, és az átlagosnál jobban kell ügyelni a gyerekekre és az öregekre. A hő hatására jelentkezhetnek többek közt bőrkiütés, kimerültség, görcsök, de könnyen hőguta is érheti az embert, ha nem figyel. Érdemes figyelembe venni, hogy egyes tényezők csökkentik a szervezet ellenálló képességét, például a kor, a kiszáradás, különböző gyógyszerek vagy vízhajtó szerek, a túlsúly vagy épp a hosszan tartó, heves testmozgás.

Fontos a fokozott folyadékbevitel, ajánlatos kerülni az alkoholt és a kávét, illetve a nagy koffein- és cukortartalmú szénsavas üdítőket. A gyerekek különösen sok folyadékot igényelnek; ha lehetséges ne tartózkodjunk a napon a legnagyobb hőségben, és még véletlenül se hagyjuk őket felügyelet nélkül az autóban! Ha a szabadban vagyunk, keressünk árnyékot, és mindenképpen ajánlatos a széles karimájú kalap, a könnyű, vékony, világos, bő ruha, a napvédő krém és a napszemüveg.

Az időseknek és a szívgyógyszert szedőknek nem árt napi egy literrel több folyadékot fogyasztaniuk, a szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedőknek, ha panaszaik fokozódnak, azonnal orvoshoz kell fordulniuk.

Zuhany, ventilátor, légkondícionáló

Érdemes naponta többször lezuhanyozni langyos vagy hideg vízzel. Aki a kánikulában a szabadban sportol, annak naponta legalább négy liter folyadékot kellene bevinnie. Ha van a háznál ventilátor, kapcsoljuk be, a lakás vagy ház szellőztetését az esti órákra kell hagyni. A klíma optimális használata, a felesleges vízhasználat elkerülése és a locsolási tilalom betartása is fontos.

Közlekedés közben vegyük figyelembe, hogy a hőség csökkenti a koncentrációs képességet, többórás utakra gondoskodjunk a vízellátásról és a segélykérő telefonszámok beszerzéséről. Fontos még, hogy égő gyufát, cigarettát még véletlenül se dobjunk ki az ablakon, mert az a szárazságban sokkal könnyebben okoz tüzet!

Önkormányzati feladatok

A Katasztrófavédelem megkérte az illetékes önkormányzatokat is, hogy készüljenek fel a közigazgatási határaikon belüli autóutakon közlekedők folyadékellátására, illetve mentésére, ha valamilyen forgalmi akadály miatt járművükben rekednének.

Az országos tiszti főorvos felhívja az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok, az önkormányzatok figyelmét is, hogy tegyék közzé a szükség esetén igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.

Rovatok