Index Vakbarát Hírportál

Vesztegetéssel vádolnak két közúti ellenőrt

2009. július 24., péntek 17:11

Vesztegetés és más bűncselekmények miatt vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a Nemzeti Közlekedési Hatóság két volt közúti ellenőrével szemben, tájékoztatott pénteken a főkapitányság sajtóügyeletese.

A két ellenőr 2007-ben és 2008-ban Veszprémben és a megye területén közúti fuvarozást végző személyektől kért vagy fogadott el kisebb-nagyobb pénzösszegeket azért, hogy szemet hunyjanak a teherkocsik túlterhelése, illetve azok nem megfelelő műszaki állapota miatt. A két ellenőr a fizetség fejében eltekintett a szabálytalanságok miatti eljárásoktól és bírságoktól is, illetve tájékoztatta a fuvarozókat a várható ellenőrzési helyszínekről. Az ellenőrök esetenként 10-40 ezer, máskor 40-60 ezer forintot kaptak, de egyes vállalkozóktól 100-150 ezer forint juttatásban is részesültek.

Egyikük többször készített hamis határozatot egy-egy jármű műszaki vizsgája érvényességi idejének a meghosszabbításáról, így őt közokirat-hamisítással is gyanúsítják.

A főkapitányság sajtóügyeletese szerint több mint egymillió forint összegű kenőpénzt sikerült a gyanúsítottakra rábizonyítani, de a rendőrség feltevése szerint a házkutatások során lefoglalt 3,8 millió forint készpénz is gyanús úton került a két volt közúti ellenőrhöz.

Rovatok