Index Vakbarát Hírportál

Sugárzó ukrán vagonok Eperjeskénél

2010. február 24., szerda 15:39 | aznap frissítve

Sugárzó vasúti kocsikra figyeltek fel az eperjeskei átrakóállomáson szerdán; a két vagon kálium-klorid azonban sem a környezetre, sem a lakosságra nem jelentett veszélyt, közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője.

Dányi Béla polgárvédelmi ezredes tájékoztatása szerint szerdán, a reggeli órákban az oroszországi Szolikamsk állomásról egy vasúti tehervonattal két vagon kálium-klorid (műtrágya) érkezett magyar területre. Az eperjeskei vasúti átrakónál a vám- és pénzügyőrség által felállított sugárkapu a szállítmány érkezésekor jelzett, és a műszeres mérés enyhe sugárzási értéket mutatott.

A szabolcsi katasztrófavédelmi igazgatóság veszélyhelyzeti felderítő csoportja a helyszínre vonult és különböző típusú sugárzásmérő műszerekkel végzett méréséket a vagonoknál. A mért értékek nem érték el a figyelési szintet, a szállított kálium-klorid sem a környezetre, sem a lakosságra nem jelentett veszélyt. Az ukrajnai feladó egyébként a kitöltött fuvarokmányokban egyértelműen jelezte, hogy a kálium-klorid enyhén sugárzó, de az értékek nem érik el a veszélyes szintet. A szállítmányt Záhonyban használják fel, hozzákeverik műtrágyákhoz.

Rovatok