Index Vakbarát Hírportál

Megrepedt a töltés Szolnok felett

2010. június 15., kedd 13:03

Hosszanti irányban megrepedt a töltés Szolnok felett, Tiszasüly térségében, írja keddi közleményében a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatósága. A történtek miatt szondákat vernek le a gátkorona szélébe, így juttatnak cementet a töltésbe, elállva ezzel a víz útját. A folyó kedden tetőzik Szolnoknál, a vártnál 40-45 centiméterrel alacsonyabban. Nem messze onnan szintén védekezni kell, a töltést bordás megtámasztással védik, hogy ellensúlyozzák a felpuhult töltésre nehezedő víznyomást..

Az előrejelzések szerint újabb árhullám alakulhat ki a Felső-Tiszán lehulló csapadékból. A csapadék előrejelzések indokolták a Tiszaroffi tározó zárását is. Amennyiben szükség lesz rá, további vízmennyiség tározását lehet itt megoldani, csökkentve ezzel a közép-tiszai térség árvízi fenyegetettségét.A hétfő délutáni vihar jelentős változásokat nem okozott a folyók vízszintjén.

A borsodi térségben a javuló árvízi helyzet miatt főleg szivattyúznak a védekezők. A Dunán gyakorlatilag már levonult az árhullám. Baján van másodfok, illetve Mohácson első fok feletti vízállás. Az igazgatóság tájékoztatása szerint jelenleg 3800 vízügyes dolgozik a gátakon.

Rovatok