Index Vakbarát Hírportál

Gigantikus marihuánafogás Mexikóban

2010. október 19., kedd 06:27 | aznap frissítve

A rendőrséggel vívott tűzpárbajban ketten megsérültek, 11 embert letartóztattak. A tízkilós csomagba adagolt, 105 tonnányi füvet házakban és járművekben rejtették el.

Több mint száz tonna marihuánát foglaltak le a mexikói biztonsági erők Tijuanában. A kábítószerfogáskor tizenegy embert tartóztattak le – jelentette be hétfőn a mexikói hadsereg. Alfonso Duarte Mújica tábornok, a körzet katonai parancsnoka.

Duarte az amerikai San Diegóval szemben fekvő határvárosban tartott sajtóértekezletén számolt be az akcióról, amelynek során tízezernyi csomag kábítószert füleltek le a mexikói hatóságok. A szállítmányban összesen 105 tonna marihuána volt, a fogást a tábornok példa nélkülinek nevezte.

Az USA-ba szánt drog utcai értékét 340 millió dollárra, azaz mintegy 67 milliárd forintra becsülik. Miután valamennyi csomagot lemérték, a drogot elégetik. A szállítmány méretre jellemző, hogy idén eddig összesen 115 tonna marihuánát foglaltak le Mexikóban.

Az ugyancsak az amerikai határnál fekvő, észak-mexikói Ciudad Juárezben ugyanakkor folytatódott a drogháború: bérgyilkosok egy parti résztvevőire támadtak vasárnap és kilenc embert szitává lőttek. A mexikói rendőrség közlése szerint válogatás nélkül nyitottak tüzet, pisztolyokkal és karabélyokkal végeztek áldozataikkal a házban. A kilenc halott közül hatan egy család tagjai, az áldozatok közül négy nő.

Ciudad Juárezben az elmúlt három évben 6500 embert gyilkoltak a drogháborúban, amelyet a Juárez kartell és Sinaloa kartell vív egymással a helyi kábítószerpiac, illetve az Egyesült Államokba irányuló drogcsempészet ellenőrzéséért. Duarte tábornok nem közölte, hogy a marihuánaszállítmány melyik kartell számlájára írható.

Felipe Calderón mexikói államfő hivatalba lépésekor, 2006-ban kíméletlen küzdelmet hirdetett a bűnözök ellen, és a rendőrség munkáját erősítendő mintegy 50 ezer katonát vezényelt át erre a szervezett bűnözés, a kábítószer-kereskedelem elleni harcra. Ennek ellenére mindennaposak a lövöldözések és gyilkosságok még fényes nappal is.

A drogbandák egymás közötti leszámolásainak, valamint a rendfenntartó erők és a bűnözők összecsapásainak következtében az utóbbi négy év alatt több mint 28 ezer ember vesztette életét Mexikóban. A gigantikus marihuánafogásra egy héttel azután került sor, hogy Calderón elnök Tijuánában a siker bástyájának nevezte a várost a drog ellen vívott háborúban.

Rovatok