Index Vakbarát Hírportál

Minden magyarnak van 715 ezer forintja

2010.11.03. 11:18

A magyar lakosság 7151,5 milliárd forintot tart látra szóló vagy különböző futamidejű bankbetétekben. – derül ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján a háztartások betétállományáról közölt legfrissebb, szeptember végi statisztikai adatokból (az összehasonlíthatóság érdekében az elmúlt tíz évből is a szeptember végi részletes adatokat gyűjtöttük ki).

Ez a most már nem egészen tízmilliós lélekszámból kiindulva azt jelenti, hogy az átlagmagyarnak 715 ezer forintnyi félretett pénze van. Ez egy háromfős családmodellből kiindulva több mint kétmillió forintnyi megtakarítást jelent.

A legnépszerűbb továbbra is az éven belüli lekötés, az elmúlt tíz év átlagában minden betétben elhelyezett 100 forintból 68 forint lekötése egy éven belül lejárt (volt olyan év is, amikor 73 százalék fölött volt ez az arány, és csak egyszer volt 63 százalék alatt). Pénzünk negyedét-ötödét tartjuk látraszóló betétben.

Idén szeptemberben minden korábbinál nagyobb volt – meghaladta az 500 milliárd forintot – a két évnél hosszabb futamidőre lekötött pénz mennyisége, de így is csak hét százalékos volt a hosszú távú lekötés aránya. Az egy éven túli, de két éven belüli lekötés az elmúlt években vált valamelyest elfogadottá, de kedveltnek még mindig nem mondható: arányuk sosem érte el az 5 százalékot, a félretett pénzünknek jellemzően a 2-3 százalékot kötjük le 12-24 hónapra.

 

A jegybanki adatokból jól látható az is, hogy a 2008 őszén kirobbant pénzpiaci krízis és az abból kialakult gazdasági válság hatása csak egy évvel később jelentkezett a magyar lakosság megtakarítási képességein: 2008 szeptemberéhez képest egy év alatt jelentősen, 13 százalékkal nőtt a félretett pénz mennyisége, majd tavaly szeptember óta 3,4 százalékkal már csökkent a betétállomány.

A háztartások betétállománya egyébként kisebb megbicsaklásokkal, de trendszerűen emelkedett az elmúlt nyolc évben. A betétbe fektetett pénz mennyisége számottevően csak 2006 nyarán csökkent, a júliusi 5913 milliárd forint októberben már csak 5600 milliárd volt.

Ami a több évre visszamenő adatokból látható: főként az év végén ugrik meg a betétállomány, jellemzően november és január között van egy jelentős emelkedés. A félretett pénzek a legnagyobb mértékben éppen a pénzügyi válság első hónapjaiban nőttek: a 2008 októberi 6658,5 milliárd forint 2009 januárjára 7373,5 milliárd forintra emelkedett, ami 11 százalékos bővülést jelent.

 


Rovatok