Index Vakbarát Hírportál

Melyik filmben van a legtöbb hulla?

2010.11.30. 18:43
A Machete az év egyik legerőszakosabb filmje, mégsem ér nyomába olyan filmeknek, mint a Titanic vagy a Mennyei királyság. Tudta, hogy az első Rambóban és Sátántangóban ugyanannyian halnak meg? És hogy az Egri csillagok lepipálja Kelly hőseit? Már ha nem számoljuk a felrobbant Halálcsillagokat, persze.

A filmes hullaszámlálásnak szép hagyománya van a neten, a Movie Body Counts című oldal kimondottan erre szakosodott. Szigorú alapelvek szerint, jelenetre lebontva határozzák meg a halottak számát jelző body countokat: csak a filmekben látható hullákat vagy elhalálozásokat veszik figyelembe. Bemondásra nem hiszik el, hogy amikor az első Halálcsillag felrobbantotta az Alderaant, kétmilliárd ember lett az enyészeté, és ugyanezért nem játszik a Galaxis útikalauz stopposoknak filmváltozatában a vogon útépítők sittjévé váló Föld sem. A honlap számaiból kiindulva (és azokat helyenként felülbírálva) megnéztünk több rajongói oldalt, blogot és az IMDB spoileroldalait, majd magunk is számolgatni kezdtünk, hogy megtudjuk, melyik filmben látható a legtöbb halál, egyszersmind el tudjuk helyezni a Machetét méltó módon a filmművészetben.

Kezdjük a tíz legdurvábbal, úgyis mindenki azokra kíváncsi leginkább. Robert Rodriguez és Quentin Tarantino közös projektjét, a Grindhouse-t két külön filmként kezeltük, de a Terrorbolygó így is befért a top tízbe. Emellett egy korai John Woo, két Gyűrűk Ura, történelmi eposzok és a Titanic büszkélkedhet a legtöbb hullával (külön vicces, hogy a 300-ban pont hatszázan halnak meg). A body countok és a korhatárkategóriák nem korrelálnak – legalábbis ezt jelzi, hogy a tíz film közül három (a két Gyűrűk Ura és a Titanic) is PG-13 (13 év alatt szülői kísérettel nézhető) besorolást kapott Amerikában.

 

A toplistáról éppen hogy csak lecsúszott a Csillagközi invázió, de szép body countja van olyan fantasyknek is, mint a Dűne és az első Narnia krónikái. A westernek közül A vad banda viszi a prímet, a bábfilmek közül pedig a South Park alkotóinak marhasága, az Amerika Kommandó – Világrendőrség. Az Armageddon viszont erősen rácáfol a címére 16-os hullaszámával.

 

Az Aliens- és Predator-filmeknek külön grafikont szenteltünk – és jelentős kutatómunkát, ugyanis a Movie Body Counts oldalon komoly hiányosságok voltak mindkét sorozatnál. Ezeket a hézagokat az úgynevezett „megnézzük a filmet és strigulázunk, ha valaki meghal” nevű, roppant tudományos és összetett statisztikai elemző módszerrel töltöttük ki, de komoly dilemmák elé kerültünk eközben. Bishop például hullának számít? És ha igen, a második részben, ahol kettészakad, vagy a harmadikban, ahol még bekapcsolják pár percre? (Végül a harmadikhoz írtuk.) És a még ki nem kelt tojások hullának számítanak? (Végül nem számoltuk annak, csak a kikelt arctámadó szörnyeket.) Egyébként ha átlagolni akarunk, messze a predatorok bírják legjobban a strapát: sokat ölnek, keveset halnak.

A Terminátor-filmeknél is felmerültek olyan kérdések, hogy a kiborg hullának számít vagy gépnek. Végül külön számoltuk mindegyik kategóriát, illetve a kiborg címkét kapta meg minden, emberi formát felvenni képes kütyü. Oké, tudjuk, hogy az élő szövet a fémvázon és a mimetikus polialoid messze nem ugyanaz a technológia, de arra kérjük a keményvonalas Terminátor-rajongókat, hogy most az egyszer nézzék el nekünk ezt az összemosást.

A vhs-korszak néhány nagy filmjének is külön grafikont készítettünk, és a 2008-as John Rambót is ide tettük, hogy látványosan kiderüljenek a Rambo-filmek közti különbségek. Meglepő, hogy a Ford Fairlane-ben hétszer több hulla van, mint az első Rambóban, a Holtak hajnala remake-je pedig nem tudta befogni az eredetit. Michael Dudikoff viszont ha színészi képességeivel nem is, body countjával ott van a legnagyobbak között.

 

Na igen, a Star Wars-filmek. Amikben ugye bolygók és Halálcsillagok robbannak, de még ha csak a látható halálokat vesszük figyelembe, a hullaszámláló akkor is pariban van például az Apokalipszis most body countjával. Csak a hoth-i csatában a harcmezőn marad 14 lázadó és 4 birodalmi katona – és még ez a trilógia legbékésebb filmje. Mármint az igazi trilógiáé, az előzményfilmeket csak a teljesség kedvéért, fintorogva gépeltük be és tettük a grafikonba.

 

Az előbbi példákhoz képest a gengszterfilmek egészen szelídek, a New York bandái kivételével mindegyikben ötven alatt marad a hullaszámláló. Érdekesség, hogy a harmadik Keresztapában több halott van, mint az előző kettőben összesen, és az is feltűnő, hogy a Szigorúan piszkos ügyek amerikai remake-jének, A téglának nem volt elég az eredeti hét hulla.

 

Az Indiana Jones-filmeknél is hiányos volt a Movie Body Counts adatbázisa, ráadásul az utolsó megpörkölődő kígyót is beszámolták a hullák közé, ezért inkább egy filmes blogról vettük a számokat. De még így is többen hullanak el egy átlagos Indy-filmben, mint ismert akciófilm-sorozatokban.

 

Végül jöjjön a cikk apropója, a Machete, illetve Robert Rodriguez és országos cimborája, Quentin Tarantino filmjei. Rodriguez munkásságából a Kémkölyköket meg a többi gyerekfilmet nem vettük figyelembe, a Facultyt pedig azért nem, mert abban egy szörny kivételével nem hal meg senki (az irányított tinédzserek visszanyerik öntudatukat). A Terrorbolygó body countjába a Machete (akkor még) kamuelőzetesének hulláit is beleszámoltuk. A Ponyvaregényben kétszer is látjuk, ahogy Jules és Vincent kicsinál két embert – ezeket a hullákat csak egyszer számoltuk. Zedet pedig nem számoltuk, hiszen ő a filmben nem hal meg, csak „tökön lövötten döglődik” és várja a keményen bepipázott szakembereket. A Becstelen brigantykban pedig a sztori szerint 350 náci ég a moziban, de közülük csak azokat számoltuk, akiket látunk is meghalni. Így alakult ki a lenti sorrend:

Bónuszként kíváncsiságból néhány magyar filmet is megnéztünk, és ekkor derült ki igazán, milyen időigényes munka a filmes hullaszámlálás. Az Egri csillagokban a vár ostromát többször is vissza kellett tekerni, hogy kiderüljön, mennyi hulla maradt a csatamezőn (hullának számoltunk mindent, amit a készítők annak szántak, még azt a statisztát is, aki vérbe fagyva felnézeget, hogy vége van-e már a jelenetnek). Várkonyi Zoltán nem spórolt a halottakkal: az Egri csillagok mellett A kőszívű ember fiaiban is hullottak azok a színészek, akiket a stáblistában csak úgy szoktak jelölni: „dead man #132”. A frissebb történelmi filmek közül a Honfoglalást néztük újra, és bár a film felét távolba révedő tekintetek nagytotáljai teszik ki, a besenyőknek hála azért csak összejött 51 halott. A napfény íze 16 hullájából 14 archív felvételeken látható – ha ezeket nem számolnánk, lenyomná a Hófehér című csodás rajzfilm (amiben megdöglik három tyúk és egy kígyó is, meg valami vinnyogó dolog, amit Tutegál csap agyon, miközben keveri egyik főzetét). És a Sátántangó és a Pál utcai fiúk is hozott egy-egy hullát – éppen annyit, amennyit az első Rambo. Persze tudjuk, hogy a témát még nem merítettük ki, és ez a gyűjtés korántsem teljes – ha önök, kedves olvasók, tudnak esetleg pontos body countot mondani valamelyik magyar filmhez, feltétlenül írják meg a kommentekben.

 

A Machete tehát két számjegyű body countjával nemhogy az első tízbe, de még az első húszba sem igen férhetne bele. 69 halottjával a Rodriguez-korpuszból sem emelkedik ki, és néhány magyar film is ráver. Persze a hullaszám önmagában nem jelzi egy film erőszakosságát – valószínűleg egészen más sorrendet kapnánk, ha a felhasznált művér mennyisége vagy a kiontott belek hossza szerint mérnénk fel a filmművészetet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Rovatok