Index Vakbarát Hírportál

7600 jogszabály irányítja az életünket

2011.11.24. 15:29

Az elmúlt egy évben 133-mal nőtt a hatályban lévő törvények száma – derül ki a CompLex kiadó közleményéből. A jogi kiadó november 22-i állapotokat tükröző statisztikája szerint összesen több mint 7600 hatályos központi jogszabály van az országban.

 

A Complex Jogtárában tizennyolc évre visszamenő adatainak tanulsága szerint a hatályos törvények száma az 1990-es évek első felétől kezdődően addig 2006-ig trendszerűen, tizenhárom év alatt több mint másfélszeresére nőtt. Abban az évben egy átfogó deregulációs program kezdődött, ami nemcsak a törvények, hanem más, hatályban lévő központi jogszabályok – kormányrendeletek és miniszteri rendeletek – számában is látható.

A kiadó szakértői kiszámolták: ha egy év alatt el akarnánk olvasni az a közlemény kiadásának napján hatályos összes jogszabályt, akkor egy napra húsz-huszonegy jutna. Vagyis akkor lehetne végigolvasni az idén november végén hatályos teljes magyar joganyagot, ha átlagosan hetvenpercenként el tudnánk olvasni egyet – feltéve, hogy egy éven keresztül nem ennénk, nem innánk, és nem aludnánk közben.



Rovatok