Index Vakbarát Hírportál

Ennyivel több ember kerül az utcára

2013.08.26. 13:23

A bankok a harmadik negyedévben 3898 új lakóingatlan-kényszerértékesítést kezdenek – a törvényi keretek szerint lehetséges 5290 ingatlan 74 százalékát. Ezzel már majdnem 25 ezer ingatlan esetében folyik a kényszerértékesítés, derült ki a PSZÁF adataiból.

 

A bankok egyre lelkesebben haladnak a kvóták által lehetővé tett maximum felé: a tavalyi negyedik negyedéves 68 százalékos kvóta-kihasználtság folyamatosan kúszott felfelé a mostani 74 százalékig. Összesen 117 ezer ingatlan esetében kezdhetnek végrehajtást a pénzintézetek – ennyi adós késik a törlesztőrészletnél 90 napnál hosszabb ideje –, ennek már több, mint az ötödét kihasználták.

A kormány két éve indította a kvótarendszert. Ennek az volt a célja, hogy a bankok ne egyszerre öntsék a piacra az adósoktól elvett ingatlanokat, ez ugyanis még brutálisabb áreséshez vezetett volna. A kvóta az értékesíteni jogosult ingatlanállomány 3 százalékával indult, 2014-ig viszont fokozatosan 5 százalékra emelkedik majd. Ráadásul az érintett lakások száma is egyre nagyobb, másfél éve még százezernél kevesebb ingatlannál kezdhettek kényszerértékesítést. Egyszóval a számok várhatóan egyre gyorsabban emelkednek majd.



Rovatok