Index Vakbarát Hírportál

Honnan szerez Bajnai ennyi munkahelyet?

2013.09.18. 14:07

Dübörög a kampány: Bajnai Gordon bejelentette, minden munkát kereső harminc év alatti fiatalnak garantált munkahelyet vagy biztos elhelyezkedést jelentő képzést biztosít. Hasonló ígérettel a Fidesz egyszer már megégette magát: az egymillió új munkahelytől még mindig nagyon távol vagyunk, időarányosan 126 ezres az elmaradás. Az Együtt-PM választási szövetség vezetője ugyan egymilliót nem ígér, de még így is ambiciózus a terv. A KSH adatai szerint a 15–29 éves korosztályban majdnem 160 ezren vannak, akik dolgoznának, de nem tudnak elhelyezkedni. Ha nekik mind munkát szeretnénk adni, pontosan tizenhat új Audi-gyárra lenne szükségünk.

 

Frissítés: Csak a kétharmadát érinti az ígéret

Bajnai Gordon reagált a grafikonunkra. Felhívta a figyelmet, az a 15 és 29 éves kor közötti munkanélküliek teljes számát mutatja. Ennek a körnek nagyjából a kétharmada az, aki hat hónapnál régebben keres állást, rájuk vonatkozik az Együtt-PM által meghirdetett program.

"Előzetes számításaink szerint ennek a mintegy százezer fiatalnak a fele juthat gyakornoki vagy teljes munkaidős álláshoz akkor, ha a jelenlegi (25 éves korig járó) járulékkedvezmény kiterjesztése mellett a munkatapasztalat-szerzésüket uniós forrásból finanszírozott, normatív bértámogatással is elősegíti az állam. A másik ötvenezer érintett fiatal esetében - az európai összehasonlításban is elképesztően alacsony arányú - felnőttképzés keretében ugyancsak uniós forrásból biztosítunk majd lehetőséget nyelvtanulásra, informatikai képzésre vagy más, a munkaerőpiac által igényelt képzésben való ingyenes részvételre" - írták közleményükben.

Azt írják, az általuk felvázolt program" kifejezetten visszafogott és a megvalósíthatóság szempontjaira odafigyelő: az Európai Bizottság illetékes biztosa a jövőben azt akarja elvárni majd a tagállamoktól, hogy a végzettség megszerzésétől számított négy hónapon belül garantáljanak munkahelyet vagy újabb képzési lehetőséget a fiatalok számára."



Rovatok