Index Vakbarát Hírportál

Ezekre költjük a pénzt

2013.11.06. 16:31

Idén szeptemberben 0,3 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest – közölte ma a Központi Statisztikai Hivatal. Ez arra utal, hogy a magyarok továbbra sem vásárolnak lényegesen többet, amióta a válság alatt összeomlott a költekezés. A 2007 előtti, jóval magasabb szint még mindig nagyon távol van.

 

Ezzel együtt érdekes látni, hogy a különböző kategóriákon belül mire költjük azt, amink van. Ezen a grafikonon azt látjuk, hogy melyik típusú árura mennyi pénzt költöttünk az utóbbi két évben, az egy évvel korábbi helyzethez viszonyítva. A zaj kiszűréséhez mindig az egymást követő három hónap átlagát használtuk. A dobozra kattintva a grafikonok ki-be kapcsolhatók!

 

A bútorok súlyos alulteljesítése egyértelműen összefügg a magyar építőipar sanyarú sorsával, míg az üzemanyagra összességében akkor is többet költünk, ha igazából ugyanannyit autózunk, de a benzin és a gázolaj ára emelkedik.

Az élelmiszerekre költünk a leginkább kiegyensúlyozottan, a használt cikkeknél pedig bizonyára az adatgyűjtés vékonysága miatt láthatunk ekkora ingadozást (bár alapvetően úgy tűnik, hogy élénkül a használt termékek iránti kereslet). Annak okát pedig megtippelni sem merjük, hogy miért mozog egymással szinte tökéletesen ellentétesen a gyógyszer- és a ruházati költekezés.



Rovatok