Index Vakbarát Hírportál

Nézzen végig az életén!

2014.11.07. 11:36
Az átlagos magyar férfi 72 évesen meghal, a nők várható élettartama 78 év. És mi történik velünk ez alatt a néhány évtized alatt? A legtöbbünkkel szinte ugyanaz. Persze nem mindegy, hogy ki honnan jön, milyen a családi környezet, az ország melyik részében élünk, de ha távolról tekintünk az életünkre, a program váza elég hasonló.

Néhány évtized tanulás, majd jöhet a munka, aztán a nyugdíjasévek. Elkészítettük egy átlagos magyar életét hetekre lebontva, hogy megnézhesse, ön hogyan tartja az átlagból kirajzolódó ütemtervet. 38 évesen szült? 45 évesen tette le az érettségit? Két évig tartott a házassága? Már a 85. születésnapját ünnepli? Egész életében egy munkahelye volt? Ön semmiképp nem átlagos.

Ábránk az utóbbi évek statisztikáit figyelembe véve, egy január 1-jén született átlagos magyar életét végigkövetve készült. Természetesen a konkrét szabályok és szokások életünk előrehaladtával alakulnak, néhány évtizeddel ezelőtt például még korábban szültek a nők, és hamarabb házasodtak a férfiak, aki pedig most ötvenéves, nem 62 évesen megy majd nyugdíjba. Szóval ha valódi sorvezetőt mindez nem is jelent egy átlagos életéhez, mindenképpen érdekes így egyben látni az életünk heteit.

Az ötlet innen.



Rovatok