Index Vakbarát Hírportál

Egyre lejjebb csúszik Magyarország

2015.09.30. 07:58

Három helyet rontott Magyarország a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában, így a 63. helyre került, az EU ötödik leggyengébb tagállamaként. Ezzel a ország az Európai Unió 24. legversenyképesebb állama, csak Ciprust (65.), Szlovákiát (67.), Horvátországot (77.) és Görögországot (81.) előzi meg.

Magyarország az utóbbi évtizedben sokat csúszott lefelé a rangsorban és 4 éve nem tud elmozdulni a 60. hely környékéről. Probléma a gazdaságpolitikai instabilitás, a korrupció, a túlzott bürokrácia, a kormányzati transzparencia hiánya, a támogatások elosztása. Az oktatás színvonala messze elmarad a világ élvonalától, az adóterhek világszintű összehasonlításban is magasak. Az ország nem tudja megtartani a képzett állampolgárokat, a fejlettséghez képest nagyok a jövedelmi egyenlőtlenségek.

Az alacsony kamatok ellenére nagy a nem teljesítő hitelek aránya, kockázati tőke befektetések pedig szinte alig léteznek. A hazai cégek jellemzően nem állítanak elő nagy hozzáadott értéket, az ország leginkább munkaerejével vesz részt a globális termelési láncokban - összegzi a Kopint-Tárki a Világgazdasági fórum jelentését.

  

Szintén elkeserítő, hogy míg az utóbbi néhány évben versenytársaink, Szlovákia, Csehország, Románia erősen belehúztak és egyre jobb helyezéseket érnek el a rangsorban, addig Magyarország egy helyben toporog. Akárcsak Lengyelország, annyi különbséggel, hogy ők húsz hellyel előttünk teszik ugyanezt.



Rovatok