Index Vakbarát Hírportál

A szomszédoknál tisztul a közélet, mi viszont egyre korruptabbak vagyunk

2017.01.26. 12:00 Módosítva: 2017.01.26. 12:09

Szerdán az Indexen is írtunk a Transparency International firss Korrupció Érzékelési Indexéről (CPI), amelyen a világ országait pontozzák és rangsorolják abból a szempontból, mennyire érzik a helyiek korruptnak a közszférát. Egy grafikonon most megmutatjuk Magyarország és a szomszédos országok számait az elmúlt évtizedből, amiből kiderül: hazánk régiós összehasonlításban lejtőre került az indexen. 2016-ban ott tartottunk, mint Románia – azzal a különbséggel, hogy ők (a többi szomszédos országgal együtt) felfelé mennek, mi pedig lefelé csúszunk. 

A hazai viszonyok ismeretében nem különösebben meglepő adat, de Magyarország 2010 óta romló értékeket produkál a CPI-indexen, amelyen a magasabb számok jelentik a tisztább közéletet. A tényleges korrupciót igen nehéz mérni, inkább a korrupciós kockázatra és a korrupció érzékelésére léteznek elfogadott módszerek, a TI az érzékelést méri hazai üzletemberek, elemzők és szakértők segítségével.

A fokozatos lecsúszás alól a 2012-es adat azért lóg ki felfelé, mert ekkor a TI megváltoztatta a módszertanát, és hirtelen mindenki egy kicsit jobb számokat hozott, mint az előző évben. A trend mindenesetre látványos, az új módszertan bevezetése óta a V4-ek közül csak Magyarországon romló egyértelműen a tendencia, bár a 2016-os értéke Csehországnak is rosszabb lett, mint a 2015-ös.

Hazánk jelenleg Romániával együtt 48 pontos, ami az országrangsorban az 57. helyhez elegendő. A különbség, hogy Románia - ahol a korrupcióellenes ügyészség felállítása óta megindult a közszféra kipucolása - ezt az értéket meredeken felfelé ívelő pályán érte el, Magyarország viszont a 2015-ös az 50. helyről esett vissza.



Rovatok