Index Vakbarát Hírportál

Hollandia a választások előtt

2017.02.18. 13:35

Statisztikák Hollandiából. A március 15-i holland választás legfontosabb kérdése, hogy lehet-e miniszterelnök Geert Wildersből, akit mostanság együtt szokás emlegetni Donald Trumppal, Orbán Viktorral, Marine Le Pennel vagy a brexittel.

Hollandiát most egy törékeny kétpárti koalíció kormányozza. Annyira törékeny, hogy néhány hónapja már a többsége sincs meg; a 150 tagú alsóház 75 kormánypárti képviselőjét a jobboldali liberálisok (Szabadság és Demokrácia Néppártja, VVD) és a baloldali munkáspártiak (PvdA) adják. Ennek a ciklusnak még 79 kormánypárti képviselő vágott neki.

A közel ötéves kormányzás nemcsak a kormánypárti képviselők számát darálta le, hanem pártjai népszerűségét is. A felmérések szerint a VVD-nek és a PvdA-nak a kormányzáshoz szükséges 76 mandátum helyett 35 jut csupán, ami sokkoló vereséget vetít előre.

A holland pártrendszer annyira széttöredezett, hogy elemző legyen a talpán, aki a legfrissebb felmérések alapján megjósolja, hogy ki kivel alkothat koalíciót.  Az alábbi táblázatból  látszik, mennyire nehéz is egy olyan koalíciót létrehozni, amit legalább 76 képviselő támogat. Ha hihetünk a felméréseknek, akkor minimum három, de inkább négy párt kell hozzá. Az is látszik, hogy Geert Wilders mellett az állatvédők, a zöldek és a nyugdíjasok lehetnek a 2017-es alsóházi választás nagy nyertesei. (Forrás:  De Stemming wikipedia )

A belügyminisztérium már 1995-ben kénytelen volt kiadni egy olyan közleményt, ami a hetvenes-nyolcvanas években még elképzelhetetlen volt: „Európa nem a bevándorlók földrésze, Hollandia nem a bevándorlók országa.” A segélyt ekkoriban kezdték el a holland nyelvtanfolyamok sikeres elvégzéséhez kötni.

A gazdasági adatok különben kifejezetten jók. 2017-ben 2,3 százalékkal bővülhet a GDP, ami jóval fölötte van az eurózóna 1,6 százalékos átlagának. A folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 0,2 százalékára csökkenhet, jövőre pedig várhatóan többletet mutat. A defláció kockázata csökkent, az infláció 1,4 százalékos lesz. A munkanélküliség folyamatosan csökken, most 5,4 százalékos, miközben az eurózóna átlaga 9,6 százalék.

De a nagy kérdéseket úgysem a gazdasági adatok döntik el egy olyan, 16,9 milliós országban, ahol kétmillió, nem európai országból érkezett bevándorló él.  

Cikkünk részetesen a témáról:



Rovatok