Index Vakbarát Hírportál

Egyre több pénzt hagynak Magyarországon a filmesek

2017.05.04. 11:53
3 hozzászólás

A tavalyi év is megmutatta, hogy a filmtámogatási rendszer, a jól felszerelt stúdiók, és szakemberek miatt egyre több külföldi produkció érkezik hazánkba forgatni. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a héten nyilvánosságra hozott kimutatásai szerint a magyarországi filmes összköltés a tavalyi évben 125,5 milliárd forint volt, ami az azt megelőző évhez képest 75 százalékos növekedést jelent. Összesen 299 film gyártását regisztrálták az NMHH-nál a tavalyi évben. A jelentésben az is szerepel, hogy 2004-hez képest kis híján hússzorosára növekedett a filmipari szektor teljesítménye.

A növekedésben nagy szerepet játszott, hogy egy igazi szuperprodukció, a Szárnyas fejvadász 2 jelentős részben Magyarországon forgott, de ezen túlmenően is számos külföldi film, illetve sorozat forgott magyar stúdiókban, hazai szakemberekkel. Az Emerald City, a Zsarnok vagy a Jamestown mind nagyszabású sorozatok, amik több milliárdos bevételt hoztak Magyarországnak.

Ezenkívül az NMHH jelentésében arról is beszámolt, hogy az elmúlt években egyre több magyar jár művészmoziba. Ez összhangban van a teljes piaccal, ugyanis 2016-ban 12%-kal több mozijegyet adtak el országszerte, mint az előző évben, a bruttó bevételi összeg majdnem elérte a 20 milliárd forintot. Arról, hogy melyek voltak a legnépszerűbb filmek, egy korábbi cikkünkben lehet olvasni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Rovatok