Index Vakbarát Hírportál

Így anyagozott a világ 2016-ban

2017.05.25. 14:09 Módosítva: 2017.05.25. 17:12

Az éves Global Drug Survey a világ legnagyobb kábítószer-használati szokásokat kutató felmérése.

A GDS célja a drogfogyasztás kockázatainak csökkentése, hiteles információk terjesztésén keresztül. A felmérés 2016 októberében indult, idén közel 120.000 kiválasztott ívből összesítették az eredményeket. A válaszadók közt 2850 magyar is volt.

A kitöltők átlagéletkora 29 év, kétharmaduk férfi, 90%-uk pedig fehér etnicitású. A felmérés nem reprezentatív a teljes lakosságra vonatkozóan, de képes kimutatni új anyagok megjelenését a piacon, azonosítani a kulcsfontosságú problémákat és figyelemmel kísérni a szerhasználati trendek alakulását.

2014 óta megduplázódott az online drogkereskedelem az Egyesült Királyságban, náluk a kitöltők negyede szerzett már be az internetről illegális anyagot. Bár a legnagyobb online feketepiacot, a Silkroad-ot leállították, helyét vagy 20 hasonló oldal vette át a világhálón. Idén az angoloknál csak Finnországból és Norvégiából vásároltak többen drogokat az internetről, a finn kitöltők majdnem fele, a magyaroknak 2,8%-a.

Bár tovább növekedett a dizájner drogok használóinak és a használatukból eredő baleseteknek a száma, tavaly az egyre tisztább slágerdrogok (metamfetamin, kokain, MDMA) jelentették a fő kockázatot. A “varázsgombákat” kipróbáló 12.000 használó 0,2 százaléka szorult csak orvosi segítségre szerhasználatát követően, ez ötször kevesebb, mint a kokain, vagy MDMA (és ecstasy) esetében. Ezzel a számmal a pszilocibin gomba még mindig az egyik legkevésbé kockázatos rekreációs kábítószer, részletesebben itt foglalkoztunk vele korábban.

A magyar válaszadók harmada szeretne kevesebbet inni, de csak 5% fogadna el segítséget ehhez; az összes kitöltő 37,2%-a weben, vagy applikáción keresztül fogadna el inkább támogatást.

Az MDMA népszerűsége több mint 10%-ot esett, így tavaly a kokain lehetett a második legtöbbet használt illegális drog, az első még mindig a kannabisz.

 Az MDMA származékokat a használók csak 10%-a teszteli, ők jellemzően a drogtesztelést ártalomcsökkentés céljából legalizáló országokból (Svájc, Ausztrália) származnak. Az átlag használó 9-szer használta a szert a tavalyi év során, ez a szám a kokain esetében 16, kannabisszal viszont 135-ször élt az átlag használó.

 A kannabiszt használók legnagyobb hányada tavaly csupán 2-10 alkalommal használta a szert, majd 19%-a viszont rendszeres (300+) használó.

Az Egyesült Államokban csak 8% fogyaszt dohányt a fű mellé, míg a magyarok 93%-a tesz így, ezzel Olaszország és Görögország után a harmadikak vagyunk. A fogyasztásnak ez a legártalmasabb módja még mindig főleg Európára jellemző. Az Egyesült Államokban szeretnek a legtöbben ébredés után közvetlen betépni, ezt vallja az amerikai válaszadók majd 22%-a.

Bár a herbál, azaz a szintetikus kannabiszfélék használata globálisan 73%-ról 60%-a esett vissza, itthon még mindig jelentős problémát jelent elterjedtségük.

Az idei felmérés talán legfontosabb tanulsága, hogy bár a jobb minőségű anyagok terjedése csökkentheti a kábítószerhasználatból eredő kockázatokat, a túl jó minőségű anyagok terjedése legalább ugyanilyen veszélyes lehet. Ezek az esetek csak a használói rétegek megfelelő informálásán és drogtesztelés ártalomcsökkentés céljából való legalizálásán keresztül lehetnének megelőzhetőek.



Rovatok