Index Vakbarát Hírportál

Nézze meg, hányan dolgoznak a képviselőkön felül az EP-ben!

2017.06.17. 14:17

Elsősorban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke, az uniós biztosok, vagy az európai parlamenti képviselők vannak szem előtt, de rajtuk kívül is sok tízezren dolgoznak a háttérben az EU-s intézményekben.

Az Európai Bizottság főigazgatóságai nagyjából a minisztériumoknak felelnek meg, mindegyik specifikus területet fed le, és ezekben összesen közel 33 ezer ember dolgozik. Az Európai Parlamentben nagyjából 6 ezren dolgoznak a Főtitkárságon, és a különböző frakciók mellett. Ehhez jönnek még az EP-képviselők saját keretéből fizetett munkatársai, asszisztensei. Az Európai Tanácsban nagyjából 3500 ember dolgozik a Főtitkárságon, míg az Európai Bíróságon közel 2000-en vannak.

Az Európai Parlament főtitkárságának feladatai közé tartozik a törvényhozói munka koordinálása, a plenárisok és a bizottsági ülések megszervezése. Ezekhez technikai és szakértői támogatást nyújtanak, illetve az EP-nek 24 nyelven tolmácsolnia is kell az üléseket.

Az EU költségvetéséből összesen 6 százalék megy a különböző európai intézmények adminisztratív költségeire, és 1,2 százalék az Európai Parlament 2017-es költségvetésére, ami ezúttal 1,9 milliárd eurót (kb. 581,5 milliárd forintot) jelent.

 Az 1,9 milliárd 44 százalékát fordítják személyi kiadásokra, ebből fizetik a Parlamentnek és a politikai frakcióknak dolgozó tisztviselőket, és alkalmazottakat, és ebben vannak benne például a tolmácsolási költségek is.

22 százaléka megy az EP-képviselők kiadásaira és költségtérítéseire. A működési költségek (IT, épületek, adminisztráció) további 24 százalékot tesznek ki, míg a politikai pártok, frakciók tevékenységére 6 százalékot fordítanak. A maradék 5 százalékot fordítják kommunikációra.



Rovatok