Index Vakbarát Hírportál

Lehetne már női elnöke az USA-nak

2020.03.08. 17:16 Módosítva: 2020.03.08. 19:47

Tízből kilenc amerikainak már beleférne, hogy egy nő legyen az elnökük, derül ki a Gallup felméréséből. Főleg a demokratáknak és a függetleneknek nem probléma ez, a republikánusoknál kicsit gyengébb az elfogadottsága annak, hogy a világ talán legbefolyásosabb embere akár egy nő is lehessen.  

A Gallup 1937 óta méri különböző kérdésekkel azt, hogy milyen hátterű emberekre szavaznának az amerikai választók. Akkor egyébként még csak 33 százalékuk gondolta úgy, hogy képes lenne akár egy női jelöltre is szavazni. Az látszik, hogy az idő előrehaladtával a választók egyre jobban megbékülnek a különböző vallásokkal, etnikai vagy nemi hátterekkel vagy épp a homoszexualitással.

Óriásinak tűnő hátránnyal indulna viszont egy kimondottan szocialista jelölt. Emellett az ateizmus elfogadása is lassabban megy az amerikai választóknak, mint mondjuk a bármilyen természetfeletti erőt feltételező vallások elfogadása.     

(Az evangéliumi keresztények nincsenek igazán nagy számban jelen Magyarországon, és igen sokféle csoportjuk létezik, akár csak egy-egy helyi prédikátor köré szerveződve. Annyi elmondható róluk, hogy jellemzően sokkal inkább a Biblia szó szerinti értelmezését tekintik irányadónak, mint mondjuk a katolikusok.) 

Ezek persze csak kimondott értékeket tükrözik, a valós döntések ettől még különbözhetnek. A mostani választáson például szinte biztosan 70 év feletti férfiak fognak csak érdemi esélyekkel ringbe szállni. Van különbség pártpreferencia alapján is, a demokratáknak szinte minden jobban belefér, kivéve, hogy lényegesen kevésbé tudnának evangéliumi keresztény vagy 70 év feletti jelöltre szavazni. A nők elfogadása épp kicsit visszaesett egyébként a republikánusoknál, tavaly még 90 százalékuknak lett volna elfogadható egy felkészült női jelölt is.



Rovatok