Index Vakbarát Hírportál

A járvány miatt egész Európában kevesebbet dolgoztak tavaly

2021.07.25. 15:50

Az Eurostat „megmérte”, hol mennyivel dolgoztak kevesebbet az Európai Unióban 2020-ban 2019-hez képest. Átlagban az uniós országokban 12 százalékkal dolgoztak tavaly kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az EU statisztikai hivatalának közleménye szerint a ledolgozott munkaórák ilyen mértékű csökkenése a koronavírus-járványra adott intézkedéseknek köszönhető. Minden egyes tagállamban azt mérte az Eurostat, hogy csökkent a munkával töltött órák száma.

Legnagyobb mértékben a déli, főleg turizmusra támaszkodó tagállamokat sújtotta a pandémia: Görögországban majdnem ötödével (19,7 százalék) dolgoztak kevesebbet, mint egy évvel korábban, megelőzve Spanyolországot (19,5 százalék), valamint Portugáliát és Olaszországot (19-19 százalék). Legkisebb mértékben Hollandiában (3,2 százalék), Finnországban (4,4 százalék), valamint Dániában és Luxemburgban (4,1-4,1 százalék) csökkent a ledolgozott órák száma.

Magyarországon az uniós átlagnál kisebb mértékű csökkenést mértek: a magyarok átlagosan 7,5 százalékkal volt alacsonyabb a munkával töltött órák száma.



Rovatok