Index Vakbarát Hírportál

A Fradi megújult rendszerben küzdhet zsinórban harmadik kupatavaszáért

2024. szeptember 24., kedd 06:14

A Ferencváros szerda este a belga Anderlecht otthonában megkezdi szereplését a megreformált Európa-liga 2024–2025-ös főtábláján.

A Bajnokok Ligájából a Midtjylland elleni párharcot elveszítve az El-be kerülő magyar bajnok a Borac Banja Luka elleni büntetőpárbajos rájátszásában harcolta ki a második számú kupasorozat főtábláját, ami előtt összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Zsinórban hatodszor ősszel, de lesz-e egymás után harmadszor tavasszal?

Ahhoz képest, hogy voltak hosszú évek, amikor egyáltalán nem volt magyar klubcsapat a nemzetközi porond őszi főtábláján, lassan már az lenne meglepő, ha a Fradi nem jutna be valahová, hiszen egymást követő hatodik évben jött ez most össze a zöld-fehéreknek.

A magyar rekordbajnok a 2019–2020-as idényben az Európa-ligában hét pontot gyűjtve lett harmadik, akkor azonban ez még nem ért folytatást, egy évvel később a Bajnokok Ligájában egy ponttal zárt negyedikként, a következő kiírásban ismét az Európa-ligában volt csoportkörös, de három ponttal ekkor is utolsó lett.

Az áttörés a 2022–2023-as évadban jött el, amikor a Monacót, a Trabzonsport és a Crvena zvezdát megelőzve csoportelső lett az Európa-ligában, ezzel pedig rögvest a nyolcaddöntőbe került, ahol a Bayer Leverkusen már túl nagy falatnak bizonyult.

Az előző idényben pedig az Európa-konferencialigát is kipipálhatta a klub, a csoportkörben veretlenül végzett második helyen a későbbi döntős Fiorentina mögött, a nyolcaddöntőbe jutásért viszont mindkétszer kikapott a végső győztes Olympiakosztól.

Így tehát a zsinórban hatodik őszi főtáblás szereplés során az egymást követő harmadik tavaszi folytatásért indul harcba a gárda.

A Ferencváros csoportkörös szereplései az elmúlt idényekben

Megújult a rendszer, így változik a lebonyolítás

Már az előző felsorolásból is láthattuk, hogy voltak változások a lebonyolításban az elmúlt években is, hiszen öt éve még csak az első két hely ért továbbjutást, a legutóbbi kiírásokban viszont még a harmadikak is folytathatták, igaz, egy szinttel lejjebb.

Mostantól erre nincs lehetőség, a BL-ből az El-ben és az El-ből a Konferencialigába sem lehet „átbukni”, de nem ez a legnagyobb változás.

A régóta fennálló négycsapatos csoportkörnek vége, az eddigi hat meccs helyett nyolc lesz, minden gárda mind a négy kalapból két-két ellenfelet kapott, melyek közül az egyikkel idegenben, a másikkal hazai pályán küzdhet a pontok megszerzéséért, és végül a nyolc forduló alatt gyűjtött pontok alapján áll össze a 36 csapat sorrendje.

A Fradinak tehát ez utóbbit kellene elkerülnie, hogy a kieséses szakaszban is érdekelt legyen. Összejön az újabb bravúr?

Ön szerint hogyan végez a Ferencváros az Európa-liga főtábláján?

  • 3091
    A 25–36. hely között zár, ezzel véget ér a nemzetközi kupaszereplése.
  • 2959
    A 17–24. hely között végez, így nem kiemeltként folytatja a kieséses szakaszban.
  • 1258
    A 9–16. hely között zárva kiemeltként várhatja a nyolcaddöntőért rendezendő playoffkört.
  • 532
    Az első nyolc hely egyikén végezve rögvest nyolcaddöntőbe jut!

Az Index a Ferencváros találkozóiról percről percre frissülő szöveges tudósítással, majd összefoglalóval jelentkezik. A televíziók közül a magyar bajnok mérkőzéseit az M4 Sport adón lehet majd látni, ezen kívül az RTL+ közvetíti még a sorozat meccseit.

A Ferencváros Európa-liga-menetrendje

1. forduló (szeptember 25.)

2. forduló (október 3.)

3. forduló (október 24.)

4. forduló (november 7.)

5. forduló (november 28.)

6. forduló (december 12.)

7. forduló (január 23.)

8. forduló (január 30.)

Az 1. forduló további párosítása:

szerdán játsszák:

csütörtökön játsszák:

(Borítókép: MTI / Illyés Tibor)

Rovatok