Index Vakbarát Hírportál

Bármilyen eredményt ér el szerdai El-meccsén az MU, vezetőedzője egyszerre lesz boldog és szomorú

2024. szeptember 24., kedd 13:00

Érzelmes estéje lehet szerda este Erik ten Hagnak, a Manchester United vezetőedzőjének, miután csapata karrierje egykori meghatározó klubjával, a Twentével néz majd farkasszemet a labdarúgó-Európa-liga alapszakaszának első játéknapján.

„A Twente az én klubom” – nyilatkozta az UEFA honlapjának Ten Hag, aki 2022 nyarán vette az angol, sőt a világ futballjának egyik kirakatcsapatának az irányítását.

A környéken nőttem fel, majd játszottam a klubnál, amelyben összesen 23 évet töltöttem és dolgoztam különböző pozíciókban.

Az enschedei csapat az elmúlt szezonban a harmadik helyen végzett a holland élvonalban, Ten Hag pedig tisztában van azzal, hogy nem engedheti meg magának azt, hogy a régi emlékei és kötődése elvonják a fókuszát a szerdai találkozóról.

„Különösen most, ebben az új lebonyolítási szisztémában minden mérkőzésen számít. Számomra ez persze ettől még egy különleges meccs lesz, ahol azonban csak a győzelem fogadható el tőlünk.”

Erik ten Hag játékosként a Twenténél kezdte pályafutását, az első csapatban három időszakban összesen kilenc idényt töltött. A teljes időtartamot tekintve 23 éven át volt a holland együttes kötelékében játékosként, utánpótlásedzőként, 2006 és 2009 között pedig másodedzőként. Utóbbi minősítésében a holland klubnál szerezhetett további szakmai ismereteket az Old Traffordon szintén ismerős trénertől, Steve McClarentől, aki az angol válogatott szövetségi kapitánya lehetett, illetve több angol klubot (Middlesbrough, Nottingham Forest, Derby County, Newcastle United, Queens Park Rangers) irányított.

Az 54 éves Ten Hag a holland Go Ahead Eagles csapatánál kezdte meg vezetőedzői karrierjét, azóta megjárta már az Utrecht és Ajax kispadját is. A Manchester United együttesét 2022 nyarán vette át, ahol több-kevesebb sikerrel dolgozik azon, hogy visszajuttassa a „vörös ördögöket” az angol futball csúcsára.

Az idei szezon mindenesetre rosszul indult az angol együttesnek, amely öt Premier League-mérkőzés után két-két győzelemmel, valamint egy döntetlennel, továbbá 5–5-ös gólkülönbséggel csak a 11. helyet foglalja el a tabellán.

A Manchester United szerdán 21 órától fogadja a Twentét az Európa-liga alapszakaszának első fordulójában.

Európa-liga, alapszakasz, 1. forduló:

szerdán játsszák:

csütörtökön játsszák:

(Ajánlókép: Chloe Knott, Getty Images)

Rovatok