Index Vakbarát Hírportál

Pascal Jansen: Félre a tréfával, ez nagyon szép munka volt a fiúktól!

2024. október 24., csütörtök 21:40

Ez már a filozófiámnak megfelelő játék és hozzáállás volt – fogalmazott a francia Nice elleni Európa-liga-győzelmet követően Pascal Jansen a Ferencváros vezetőedzője. Franck Haise, a vendégcsapat trénere érezhetően csüggedten állt az újságírók rendelkezésére, kiemelve, saját játékosaiból épp az az elszántság hiányzott, ami a hazai futballistákban megvolt. Azt pedig egyértelműen a nem megfelelő koncentrációnak tudja be, hogy az FTC pontrúgások után oly sokszor tudott veszélyeztetni a francia kapu előtt.

Mint beszámoltunk róla,  a Ferencváros a francia élvonalbeli Nice 1–0-s legyőzésével megszerezte első pontjait a 2024–2025-ös Európa-liga-kiírásban. A három pontot Ibrahim Cissé kétszer is megpattant, végül öngólnak elkönyvelt fejesének köszönhette a zöld-fehér alakulat. 

„Nem szeretnék nem egyetérteni a kollégámmal, ha ő azt mondta, hogy a jobb csapat megérdemelten nyert, nekem megfelel az állítás – kezdte értékelését Pascal Jansen, a zöld-fehérek vezetőedzője. – De félre a tréfával. Ha teljesen fairek akarunk lenni, a kemény munka gyümölcsét szüreteltük le, voltak nagyon jó fázisaink labdával és labda nélkül is. Ezzel együtt viszont megnehezítettük a saját életünket is, volt néhány olyan helyzet, amiből gólt kellett volna még szerezzünk, és akkor korábban lezárhattuk volna a meccset."

A holland-angol szakember szerint a győzelemnek nem volt egyetlen kulcsa, úgy érzi fontos volt, hogy a játékosai bátran meg merték valósítani az előre elgondolt taktikát, és ennek megfelelően a pálya középső zónáiban is megtartották a labdát. Varga Barnabás, Adama Traoré és Kristoffer Zachariassen munkáját is kiemelte, akik segítettek végig nyomás alatt tartani a vendégcsapatot. 

Nagyon szép munka volt, amit a fiúk letettek az asztalra. A rövid labdatartásainkkal jól tudtuk oldani az ellenfél presszingjét, közben jól kombináltunk, veszélyt tudtunk jelenteni végig az ellenfél kapujára. Voltak már az elmúlt hetekben is jó teljesítményeink, de ez a meccs összességében jól tükrözi szerintem mindazt, amit a filozófiám alapján viszont szeretnék látni. Persze van még hová javulni, de nagy elismerést érdemelnek a játékosaim, amit el is mondtam már nekik az öltözőben.

Hozzátette, összességében a Nice azt a taktikát alkalmazta, amire számítottak. Tudták, hogy kemény ütközésekre, labdavesztések után gyors támadásokra kell készülniük a franciák ellen. Kiemelte az ellenfél Paris Saint-Germain elleni bajnokiját két héttel korábbról, ami szerinte jó bizonyítéka a nizzaiakban meglévő minőségnek. 

„Az elmúlt öt mérkőzésüket végignéztem, a sebességük mellett nagyon-nagyon technikás játékosaik is vannak. A Marseille és a PSG elleni teljesítményük önmagáért beszélt. De természetesen kiderültek a gyenge pontjaik is, ezt igyekeztünk kihasználni a meccstervünkkel. Az előző két nemzetközi meccsünkön szűk vereséget szenvedtünk, most viszont megjött az az eredmény, amit a teljesítményünk alapján megérdemeltünk. A legfontosabb az volt, hogy tudtuk tartani magunkat a tervhez, ennek a gyümölcse a három pont" – tette hozzá Pascal Jansen. 

A vendégek vezetőedzője érthető mód jóval csalódottabb volt, mikor beült a Groupama Aréna sajtótermébe... 

„A valóság az az, mind az eredményben, mind a játékminőségben elmaradtunk az elvárttól. Nagyon messze voltunk az ideálistól intenzításban és a támadásainkat jellemző kreativitásban is az első félidei játékunkkal. A második félidő valamivel jobb volt, de összességében elégedetlen vagyok” – mondta a lefújást követően Franck Haise, a Nice vezetőedzője. 

Hozzátette, különösen bosszantja, hogy a Ferencváros pontrúgásokból mennyire veszélyes volt, ami szerinte egyértelműen a megfelelő koncentráció hiányára vezethető vissza. 

Nem ilyen mérkőzésre számítottunk összességében. A Nantes elleni bajnokin sokkal inkább éreztem az elhivatottságot a csapatban, az európai kupaporondon is minimum erre lenne szükség. Szünetben próbáltam felrázni a társaságot, a bajnokihoz hasonló tűzzel felküldeni őket a pályára

– felelte arra a kérdésre, kalkulált-e előzetesen a vereséggel az FTC otthonában, és a félidőben tudott-e bármit tenni annak érdekében, hogy felrázza a csapatát. 

Az első félidőben megsérült, a második játékrészre lecserélt Szofian Dioppal kapcsolatban kiemelte, nagy seb keletkezett a homlokán, a szünetben nem akartak vele tovább kockáztatni, most kórházban van, ott vizsgálják meg, lett-e komolyabb baja, vagy megúszta felrepedt fejbőrrel az ütközést. 

Haise elismerte, a St. Étienne elleni kiütéses, 8–0-s siker óta gödörbe került a csapata, a mai meccsen látott játék csak egy volt a hosszabb ideje tartó gyengébb teljesítményeik közül. Ezért vállalja is a felelősséget, de úgy fogalmazott, hisz abban, hogy képesek lesznek ebből a gödörből kilábalni. 

Az FTC-vel kapcsolatban kiemelte, a magyar bajnok játékosaiban pont az a tűz és lendület volt meg, ami szerinte a sajátjaiból hiányzott.

Jóval jobb volt a Ferencváros, a győzelme egyértelműen megérdemelt. Az enyéim nagyon messze voltak attól a teljesítménytől, amire egyébként képesek kell legyünk 

– jelentette ki. 

A Ferencváros három fordulót követően három ponttal, egy győzelemmel és két vereséggel áll az Európa-ligában. A Nice-nek továbbra sincs sikere a második számú európai kupasorozatban.

A zöld-fehérek legközelebb november 7-én lépnek pályára a sorozatban, akkor Hamburgban a Dinamo Kijev ellenfelei lesznek. 

Ön szerint hogyan végez a Ferencváros az Európa-liga főtábláján?

  • 3526
    A 17–24. hely között végez, így nem kiemeltként folytatja a kieséses szakaszban.
  • 3343
    A 25–36. hely között zár, ezzel véget ér a nemzetközi kupaszereplése.
  • 1354
    A 9–16. hely között zárva kiemeltként várhatja a nyolcaddöntőért rendezendő playoffkört.
  • 558
    Az első nyolc hely egyikén végezve rögvest nyolcaddöntőbe jut!

Európa-liga, ligaszakasz, 3. forduló

Ferencváros–Nice (francia) 1–0 (1–0)

Budapest, Groupama Aréna, 18 371 néző. V: Szidiropulosz (görög)

Ferencváros (4–2–3–1): Dibusz – Makreckis, Gartenmann, Cissé, Civic (Ben Romdan, 74.) – Abu Fani (Botka, 95.), Rommens – A. Traoré, Kady Borges (Maiga, 74.), Zachariassen (C. Ramírez, 74.) – Varga B. (Mateus Saldanha, 80.) Vezetőedző: Pascal Jansen 

Nice (3–4–3): Bulka – Mendy (Buanani, 74.), Bombito, Abdelmonem – Clauss, Budaui, Rosario, Louchet (Abdi, 65.) – Diop (Boga, a szünetben), Laborde (Moukoko, 64.), Guessand (Cho, 64.). Vezetőedző: Franck Haise

Gólszerző: Bombito (15. – öngól)

Kiállítva: Rosario (Nice, 84.)

korábbi eredmények

1. forduló (szeptember 25.)

2. forduló (október 3.)

később

4. forduló (november 7.)

5. forduló (november 28.)

6. forduló (december 12.)

7. forduló (január 23.)

8. forduló (január 30.)

sdf

(Borítókép: Pascal Jansen 2024. október 24-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok