Index Vakbarát Hírportál

Menesztették Erik ten Hagot, klublegenda viszi tovább az MU-t

2024. október 28., hétfő 13:04

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Manchester United a hivatalos honlapján bejelentette, hogy menesztette a csapat menedzserét, Erik ten Hagot. A klub hétfői rövid közleményéből kiderült, hogy a csapat felkészítését ideiglenesen Ruud van Nistelrooy veszi át.

Ten Hagot hétfő reggel értesítették arról, hogy felmentik a további munkavégzés alól. A csapat legutóbb a West Ham Unitedtől kapott ki a bajnokságban egy vitatott büntetővel.

A vereséggel a klub – amely kilenc bajnokijából mindössze hármat tudott megnyerni az új idényben – visszacsúszott a tabella 14. helyére. Minden versenysorozatot nézve 14 tétmérkőzéséből mindössze négyet nyert meg a patinás klub.

A klub közleménye szerint átmenetileg Ruud van Nistelrooy veszi át a csapat irányítását, aki nyáron csatlakozott Ten Hag szakmai stábjához.

Ruud van Nistelrooy a PSV-től 2001-ben került a Manchester Unitedhez, amely színeiben öt év alatt 219 mérkőzésen szerepelt, 150 gólt, valamint 30 gólpasszt jegyzett. 2006-ban Angliából Spanyolország felé vette az irányt, a Real Madridhoz igazolt. A királyi gárdánál majdnem 100 meccsen játszott, 64 találat és 16 assziszt fűződik a nevéhez. Rövid ideig a Hamburgban és a Malagában is játszott – utóbbinál fejezte be 2012-ben profi pályafutását. A 70-szeres holland válogatott támadó 2014 óta edzősködik, többek közt a holland nemzeti csapatban is dolgozott két ízben a szakmai stáb tagjaként, valamint a PSV korosztályos alakulatait, illetve a felnőttcsapatát is irányította.

Az FA-kupa megnyerése sem ellensúlyozhatta örökre a gyatra játékot

Ten Hagot nyáron megerősítették a pozíciójában, miután a tavalyi szezonban nyolcadik lett az MU, ami a legrosszabb helyezése volt 1990 óta. Csak az mentette meg a kirúgástól, hogy az FA-kupát sikerült megnyernie, a döntőben a városi rivális Cityt győzték le a „vörös ördögök”.

A United július elején élt az opciós jogával, és egy évvel megtoldotta Ten Hag kontraktusát. Az Ajax korábbi vezetőedzőjét 2022-ben nevezték ki a csapat élére, az eredeti kontraktusa 2025-ben járt volna le.

Néhány héttel ezelőtt Omar Berrada vezérigazgató még azt mondta, hogy Ten Hag a klub „teljes támogatását” élvezi, de mostanra ez megváltozott.

Szerdán kezdődik az új korszak a csapat életében

Az új szezon kezdetén mutatott újabb, rendkívül kiábrándító forma azonban arra késztette a döntéshozókat (ebbe a körbe tartozik Dan Ashworth sportigazgató és Jason Wilcox technikai igazgató is), hogy változást eszközöljenek.

A United rendkívül aktív volt a nyári átigazolási időszakban: Matthijs de Ligt, Leny Yoro, Joshua Zirkzee, Manuel Ugarte és Noussair Mazraoui is érkezett, a klub nagyságrendileg 205 millió fontot költött a keret megerősítésére.

Ten Hag korábban négy és fél évig irányította az Ajaxot – amellyel elődöntőbe jutott a Bajnokok Ligájában 2019-ben –, mielőtt 2022-ben leült a United kispadjára. Előtte a holland Go Ahead Eagles és az FC Utrecht csapatát is edzette, emellett két évig a Bayern München tartalékcsapatának vezetőedzője is volt.

A United legközelebb szerda este a Leicester City ellen lép pályára az angol Ligakupában, mégpedig az Old Traffordon.

Ten Hag állandó téma volt a brit sajtóban a nyilatkozatai miatt

A gyenge játék miatt sokszor támadták Ten Hagot, aki igyekezett mindig visszavágni a kritikus hangoknak. Ezekből a nyilatkozatokból gyűjtöttünk össze most néhányat:

Nem tudok varázsolni, nem vagyok Harry Potter. Ezt el kell fogadniuk.

Két szezon alatt nyertem két trófeát, és háromszor jutottam döntőbe. Ha itt nem kellek, akkor majd máshol nyerek trófeákat. Ehhez értek.

Az elmúlt két évben mi nyertük a legtöbb trófeát a Manchester City után, szóval mindenki másnál jobban teljesítettünk. Ez a realitás, ezek a tények.

Bizonyítottam a karrierem során, hogy mindig nyerek, az elmúlt hat évben nyolcszor szereztem valamilyen trófeát a csapatommal.

Rovatok