Index Vakbarát Hírportál

Serbán Attilának is voltak mélypontjai, a járvány személyesen is érintette a színészt

2021. május 24., hétfő 10:58

A színházi életet is tönkretette a vírus. Az elmaradt előadások miatt sok színész kénytelenek volt más munkát vállalni, a hosszú leállás pedig lelkileg is megviselte őket. Serbán Attila a szerencsésebbek közé tartozik, ugyan jóval kevesebbet, de azért tudott dolgozni. Ennek ellenére családfenntartóként neki is voltak mélypontjai. A Madách Színház művésze most az Indexnek mesélt a pandémiás időszakról és arról, melyik előadással és hol tér majd vissza a színpadra.

Május elejétől ismét látogathatók a színházak, legalábbis azok számára, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A baj csak az, hogy a hosszú lezárások és a folyamatos bizonytalanság miatt a teátrumok még nem állnak készen arra, hogy azonnal színpadra vigyenek sokszereplős, monumentális produkciókat, az elmúlt időszakban ugyanis a vírus miatt a próbák is elmaradtak. A Madách Színházban például továbbra is online előadásokat kínálnak, illetve a Tetőteraszon alkalmanként

kevés szereplőt felvonultató darabokra válthatnak jegyet oltási kártyával az érdeklődők.

A teátrum következő nagy dobása, ahol nagylétszámú közönség előtt állhatnak színpadra a színészek, a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében lesz júliusban, ahol a Jézus Krisztus Szupersztár című előadást láthatják a nézők. Andrew Lloyd Webber legendás darabja harminc év után tér vissza a Dóm térre, méghozzá nem akármilyen szereposztással. A Jézust játszó Feke Pál mellett Sasvári Sándort, Gallusz Nikolett-tet és Nagy Sándort is láthatják a nézők, Júdás karakterét pedig nem más, mint Serbán Attila alakítja.

A beregszászi születésű színész 2005-ben került a Madách Színházba, amikor beválogatták a Volt egyszer egy csapat főszereplői közé. Azóta olyan produkciókban állt színpadra, mint például a legendás Macskák, a Producerek vagy a József és a színes szélesvásznú álomkabát, amelyek a teátrum műsorán még mindig nagy sikerrel futnak. A pandémiás időszak viszont tavaly márciusban a színházakat is térdre kényszerítette, a társulat többi tagjával együtt Serbán Attilát is leparancsolva a színpadról. A színész azt mondja, épp a Rocksuli századik előadására készültek, amikor bejelentették a lezárásokat.

Számomra egyértelmű volt, hogy őszig nem lesznek előadások, ezért elég komolyan érintett a dolog. De azt gondolom, a színészek életében azért volt egy egészséges átmenet, amit az intézmény folyamatosan próbált fenntartani. Nekem például nyáron volt még néhány előadásom az István, a király-turnén, és ősszel is volt munkám, így ebből a szempontból szerencsésnek mondhatom magam. Hogy ténylegesen kit hogyan érintett ez az egész, az függ attól, hogy milyen színházban dolgozik. Azt gondolom, a színészek esetén nem lehet általánosítani, egyénenként mindenkinek speciális a helyzete.

A művész azt mondja, vannak olyan kollégái, akik annak ellenére, hogy rendelkeznek megtakarítással, úgy döntöttek, elmennek például pizzafutárkodni, mert nem akarták felélni a tartalékaikat. Szerinte ez teljesen rendben van, határozottan azt vallja, hogy a munka nem szégyen, és tisztában van azzal, hogy sokan nagyon megküzdöttek azért, hogy fenntartsák magukat, illetve a mai napig nehéz helyzetben vannak. Szerencsére ő nem kényszerült arra, hogy más területen helyezkedjen el.

Tavaly ősszel bekerültem egy televíziós műsorba, a Konyafőnök VIP versenyzője voltam, amit egyébként rettentően élveztem, mert a főzés az egyik hobbim, napi szinten jelen van az életemben

– mondta a színész, hozzátéve: elég sokáig benn maradt a versenyben, amelynek végül a negyedik helyezettje lett, így tulajdonképpen novemberig volt munkája. Ezután viszont hosszabb szünet következett.

Nekem is voltak mélypontjaim. Év végén, illetve év elején férfiként, családfenntartóként felerősödött bennem a bizonytalansági faktor, folyamatosan azon gondolkodtam, mikor lehet majd újraindulni. De most már, azt hiszem, látjuk a fényt az alagút végén. Kezdünk feleszmélni, ám ez egy többlépcsős időszak lesz.

Serbán Attila arról is mesélt, hogy az intézmények hogyan próbálták támogatni a dolgozóikat. Nagyon sok teátrum szervezett online előadásokat, amiért az alkalmazottak valamennyi tiszteletdíjban részesülhettek. A színész úgy gondolja, ebből a szempontból ők szerencsésebb helyzetben voltak, mint mondjuk a zeneipar, ahol a leállással a háttéremberek például bevétel nélkül maradtak, az előadók jogdíjának összege pedig – ahogy az az Artisjus napokban megjelent közleményéből kiderült – a koncertek elmaradásával és a vendéglátóhelyek bezárásával szintén nagyon lecsökkent. Azt mondja, a színházi berkekben ő nem is nagyon tapasztalt olyan szélsőséges megnyilvánulásokat, illetve kommenteket, amilyeneket a zeneiparban dolgozók gyakorta kaptak a kialakult helyzet kapcsán az elmúlt időszakban.

Az Index kérdésére Serbán Attila arról is beszélt, hogy a járvány személyesen is érintette, tavaly novemberben nemcsak ő, hanem a párja is átesett a betegségen.

Azt gondolom, egy színházi előadáson kaphattam el a vírust. A szokásos tünetek jelentkeztek nálam, de öt napig nagyon rosszul voltam, azt hiszem, elmondhatom, hogy megszenvedtem a fertőzést. A párom, aki egyébként egészségügyi dolgozó, szintén covidos lett, de az ő szervezete másképp reagált a vírusra, könnyebben átvészelte.

Most, hogy megindult a lépcsőzetes nyitás, a próbák is megkezdődtek. A Madách Színházban már folynak a tetőtéri koncertek előkészületei, illetve az online színházuk egy Webber-musical magyarországi ősbemutatójára készül, Vasárnap mondd el! címmel. Serbán Attila azt mondja, óvatosan, fokozatosan igyekeznek visszaállni a régi rendre, s bár a helyzet alakulása a beoltottak számától függ, úgy gondolja, nyárra minden a pandémia előtti üzemmódban működhet majd. A hosszú kihagyás utáni első nagy visszatérése júliusban lesz, a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán, ahol a Jézus Krisztus szupersztár című darab egyik főszereplőjeként Júdást játssza majd.

Rettentően várjuk az előadást mindannyian. A darabban Feke Palival játszom, aki már húsz éve a barátom, ő formálja meg Jézus karakterét. Június elején kezdődnek a felújító próbák, ami ilyen sok kihagyás után pszichésen is megterhelő, hiszen egy ekkora produkció esetén tényleg fajsúlyos feladatról van szó. Tavaly év vége óta nem álltam színpadon. Az utolsó fellépésem egy zárt körű előadás volt, egy színházszerető házaspárt leptünk meg a hetvenedik születésnapján. Megmondom őszintén, az akkor nagyon jólesett. De színház tekintetében a júliusi produkció lesz a nagy visszatérés

– mondta Serbán Attila, aki közben az Aranyoskám című darab próbáit is hamarosan elkezdi, amelyben szintén főszerepet kapott: azt a karaktert alakítja, amelyet Dustin Hoffmann formált meg a kultikus filmben.

Nagyon várom, hogy újra színpadon legyek. Már maga az, hogy próbálunk, felemelő érzés lelkileg.

Rovatok