Index Vakbarát Hírportál

Ismerje meg a világ legfiatalabb dollármilliárdosait!

2021. május 28., péntek 14:06

Kevesen vannak, de egyre nagyobb a befolyásuk: a millenniál korosztály milliárdosai között van olyan, aki három év alatt került be a leggazdagabbak közé, és egy kivétellel egyikük sem veszített vagyonából tavaly, a pandémia évében.

Összesen 2755 dollármilliárdos él a világon, és közülük mindössze 106-an vannak, akik a millenniálok közé tartoznak, azaz 1981 és 1996 között születtek – miközben a földön 1,8 milliárdan élnek ebből a korosztályból. Ők jelentik a világ leggazdagabb kasztjának 3,8 százalékát, az összvagyonuk pedig 573,1 milliárd dollárra tehető. A Forbes adatai alapján a Visual Capitalist elkészítette az új generációs milliárdosok toplistáját, bemutatva a 25 leggazdagabbat életkor, nemzetiség, vagyon és iparág szerint.

A lista legidősebb szereplője idén lesz 40, a legfiatalabbja pedig 25 éves. Ha a teljes névsort nézzük, feltűnő az Egyesült Államok dominanciája, 33 fiatal milliárdost adtak eddig a világnak, a második helyezett Kína pedig 23-at. Pekingnek ugyanakkor ma már több dollármilliárdos lakója van, mint bármely más városnak a bolygón.

Az amerikai leggazdagabbak egy része főleg techcégeknek köszönheti a vagyonát (Snapchat, Facebook, Airbnb), míg mások örökösödés révén kerültek fel a listára. Ilyen Lukas Walton, a Walmart-alapító Sam Walton unokája, Amerika leggazdagabb családjának tagja.

Kínában extrém példákat is találni, a 39 éves Kate Wang például mindössze 3 év alatt hozott össze 5 milliárd dollárt az általa alapított, e-cigarettát gyártó cég révén, és hamarosan az ország leggazdagabb nőjének címéért versenyezhet.

Forrás: VisualCapitalist.com

A világ milliárdosainak 86 százaléka tudta növelni vagyonát tavaly, a pandémia által nehezített környezetben is. A millenniálok közül szinte mindenki gazdagodott vagy megtartotta vagyonát, egy kivétellel: a Wallmart-örökös Lukas Walton 3 milliárd dollárt bukott egy év alatt. Íme a legtöbb növekedést elérő fiatal milliárdosok:

Bár a leggazdagabb fiatalok aránya elenyészőnek tűnhet a világ milliárdosai között, az látható, hogy a gazdasági hatalmuk és befolyásuk ennél sokkal nagyobb. A 97 milliárd dollárjával a millenniállistát vezető Facebook-alapító, Mark Zuckerberg évek óta Jeff Bezos és Bill Gates ligájában játszik, globális szereplőkkel csatázva befolyása megőrzéséért.

(Borítókép: Dustin Moskowitz, Pavel Durov és Evan Spiegel. Fotó: Getty Images Hungary)

Rovatok