Index Vakbarát Hírportál

Becsapják a magyar celebeket? Volt, aki szétverte az interjúszobát

2021. június 26., szombat 14:07

A hírességek gyakran irigylésre méltó életet élnek – legalábbis ezt gondolják azok, akik a média világát kívülről szemlélik. Kordos Szabolcs új könyvében most megmutatja, mi történik valójában a kulisszák mögött: a Hungary-sorozat új kötetében a celebipar működést tárja fel a szerző.

Vajon mennyit ér egy hazai sztár a piacon, és valóban gazdag-e, aki híres? Kik és miért szerepelnek az újságok címlapjain? És egyáltalán hogyan élik meg a celebek az ismertséget a mindennapokban? Ezekre a kérdésekre is választ ad Kordos Szabolcs Showbusiness, Hungary című könyve, amely a szórakoztatóipar kulisszái mögé kalauzolja az olvasót. A Hungary-sorozat folytatásaként megjelent riportkötet segít megérteni a celebvilág működését, méghozzá úgy, hogy a részletekről menedzserek, producerek, újságírók, iparági bennfentesek és maguk az érintettek vallanak. 

Talán még mindenki emlékszik rá, amikor 2002-ben megjelentek a valóságshow-k hazánkban: az első ilyen műsor a TV2-n látható Big Brother, illetve az RTL Klub ValóVilág című realityje volt, utóbbi a mai napig jelentkezik egy-egy új évaddal a csatornán. A klasszikus, ismeretlen civileket felsorakoztató valóságshow-k startja után idővel elérkezett egy új korszak, amikor a nézők még többre vágytak:

igazi drámákra, ezúttal azonban ismert emberekkel.

Áron a celebszívató műsorokban is elévülhetetlen érdemeket szerzett, ott volt, amikor kígyók csavarodtak a népszerű táncdalénekes minden testrészére, és akkor is, amikor az ismert színész zsiráfpéniszt reggelizett, valamint – ez volt talán mind közül a legdurvább – a saját nejével kellett napokat összezárva töltenie.

Éhező celebek, szétvert interjúszoba

Az első celebes túlélőshow-t Dél-Amerikában forgatták, és még annál is brutálisabbra sikerült, mint azt előzetesen bárki gondolta volna. A körülmények vadak voltak. Nagyon vadak. Az eső folyamatosan zuhogott, mérges kígyók tanyáztak a kövek alatt, a helyi szervezők pedig – a licenc szabályait szigorúan értelmezve – alig adtak ennivalót a bevállalós hírességeknek. Olyannyira éheztek a játékosok, hogy az már a műsor rovására ment: szinte mozdulni sem bírtak a gyengeségtől és a vacogástól.

Minden tiszteletem azé, aki az első fordulót túlélte, mert az nem volt könnyű menet. Sajnos a dél-amerikai helyszínen olyan áldatlan állapotok uralkodtak, hogy az már veszélyesnek számított

– idézte fel Áron. Nem mindenki tűrte jól a megpróbáltatásokat:

az egyik szereplő szó szerint bevadult, szétverte az interjúszobát, őrjöngött.

Belőle ezt hozta ki a soha nem tapasztalt élmény. A következő évadban az eső ellen valamiféle védelmet adó köpeny is a kezdőszett része lett, a fejadagokat pedig növelték.

„Szerintem az interjúszobát felaprító úr nem készült fel lelkiekben igazán arra, ami rá várt. Pedig minden castingon elmondtuk a hírességeknek: ez igazi szenvedés lesz, ázás, fázás, éhezés vár rájuk. Nem hittek nekünk. Egy budapesti irodában minden romantikusabban hangzik, mint egy pottyantós budiban a dzsungelben. Évekkel később is előfordult, hogy amikor Afrikában forgattuk a valóságshow-t, két versenyző híresség szentül hitte, hogy a forgatás után luxusszállodába visszük őket, és ez az egész dráma színjáték csupán. Nos, nem. A valóságshow-ban valóságos minden” – mondta Áron. Hozzátette: a celebek folyamatosan tesztelik, meddig mehetnek el, úgy feszítik a szabályokat, mint egy rakás, osztálykiránduláson lévő kölyök.

Akinek bejött, és hasznot húzott belőle

Az egyik egykori szereplőt, amikor megkérdezték, miért mondott igent a felkérésre, a kérdésre kérdéssel felelt: „Már miért ne tettem volna?”

Persze kicsit bővebben is kifejtette álláspontját:

Lakatlan sziget, kincskeresés, táborozás. Minden pasi erről álmodik gyerekkorában, nem? Ráadásul én még egy raklap pénzt is kaptam a kirándulásért. Lubickolok mindenben, amit csinálok, és ott, a dzsungelben is ugyanazt adtam, aki idehaza, mondjuk, egy plázában vagyok. Akkor meg miért félnék megmutatni magam?

A műsor nagy nyertesei közé tartozik egy énekes, aki a szereplés előtt legfeljebb a taktaharkányi művház színpadán kapott lehetőséget, azonban a dzsungelben kibukott belőle az, amiről a szerkesztők pontosan tudták, hogy ott lakozik a mélyben: a szórakoztató, kicsit nyers, nagy dumás énje. Nem tett lakatot a szájára, vicces volt, egymaga vitte a műsort a hátán, és ennek meg is lett a jutalma: évek óta szinte minden műsorból visszaköszön. A túlélőshow a szakmai túlélést biztosította számára.

Volt, aki becsapottnak érezte magát

Volt olyan híresség, aki arra a kérdésre, hogyan érezte magát a dzsungelben, annyit mondott: rosszul.

Szerintem engem jól becsaptak, vagy fene tudja, mondták, hogy milyen lesz, de nem hittem nekik

– nyilatkozta a sztár, aki abban a szent meggyőződésben mondott igent a felkérésre, hogy napközben majd csinálják a show-t, aztán este ágyban, párnák között pihenik ki a közönség szórakoztatásának fáradalmait. Igaz, ami igaz, az előző évadokat nem nézte vissza, így nem tudhatta pontosan, hogyan jártak az elődei.

Megkérdezték a castingon, hogy mi a legnagyobb félelmem. Gondoltam, azért kell nekik az információ, hogy biztosan ne osszanak rám olyan feladatot. Erre pont hogy a legdurvább rémálmommal szembesítettek

– mondta a jó nevű egykori túlélő, aki minden nehézség ellenére büszke rá, hogy bevállalta a kalandot, bár a dzsungellét egyik percét sem kívánja vissza.

„Amikor elkezdődött a forgatás, volt bennem egy egészséges drukk, hogy ne elsőként essek ki, az mégiscsak kellemetlen, ciki. Aztán ahogy teltek a napok, egyre inkább azért szorítottam, hogy

szavazzanak már haza a fenébe.

Iszonyatosan rossz idő volt, teljesen szétfagytunk. A forgatási helyszín hemzsegett az állatoktól, egy kígyó a lábamat súrolva csúszott el mellettem az éjszaka közepén, az arcomon végiggyalogolt valami pók, majomhordák riogattak bennünket, amitől pedig még a stáb is megrémült, az egy skorpió felbukkanása volt. Lett belőle egy kis riadalom. Tízből kilencszer eszembe jutott, hogy a vécére menet lecsavarjam a mikroportomon a hangerőt, de maradt, ugye, az az egy alkalom, amikor nem, és bizony ötven ember hallgatta végig, ahogy a dolgomat végeztem. Nem egy felemelő érzés erre rádöbbenni, na.”

Miután kiesett, a sztár nem tett szemrehányást a stábnak, sőt őszintén tisztelte bennük, hogy az elmúlt hetekben sikeresen rávették olyan dolgokra, amelyeket soha az életben nem akart megtenni. A műsort nem nézte vissza, mindössze egy jelenetet, amikor azt a bizonyos bátorságpróbát teljesítette. Azt többször is visszatekerte.

Ez egy hatalmas profi produkció, az ember nem is gondolná, hogy mennyi munka van benne. Szereplőként egészen furcsa lelkiállapotba kerülsz, dolgozik benned az adrenalin, miközben az elemekkel birkózol, néha elfelejted, hogy kamerák között vagy, máskor meg pont ellenkezőleg, beléd hasít, hogy itt minden másodpercedet felveszik, és jár az agyad, hogy mire hogyan kellene reagálni. Nem hiszem, hogy velem rosszul bántak volna a szerkesztők, korrektül vágták össze az anyagot, legalábbis nem érkezett panasz azoktól, akik követték a műsort, és engem is ismernek közelről 

– nyilatkozta a híresség.

Ahol a túl sok ész lehet hátrány

„Mindig nagy, A kategóriás nevekben gondolkodtunk a castingon, ám a gyakorlatban rájöttünk, hogy nem ez a fontos. Aki túl okos, az lehet, hogy rossz szereplővé válik. Nekünk ösztönös, impulzív emberekre van szükségünk, akik érdekessé teszik a műsort. És megengedik maguknak, hogy élvezzék a helyzetet, amibe belekerültek” – mondta Áron. „Tudom, hogy a világ legnagyobb közhelye, de éppen ezért igaz:

ezekben a műsorokban az működik, aki őszinte.

Bevettünk több értelmiségi hírességet is, mert érdekesnek találtuk, hogy ők miként boldogulnak a primitív körülmények között. Az volt a tapasztalatunk, hogy egyszerűen túlgondolták a dolgot. Úgy akartak egy valóságshow-ban szerepelni, hogy közben tartották tőle a kétméteres távolságot, és mindig azt figyelték, hogy megőrizzék komoly imidzsüket. Az egyik szereplő például hosszas ideológiai és világnézeti monológokat mondott a kamerába, és amikor kiesett, felháborodottan látta, hogy a szereplései alig kaptak helyet az összefoglalóban. Azt érezte, hogy meghamisítottuk a valóságot. Azzal azonban nem számolt, hogy a huszonnégy órás napból csupán negyvenöt perc fér a műsorba, az ő eszmefuttatásai pedig unalmasak és hosszúak voltak, így a közönség semmit sem észlelt belőlük.”

Egy másik, magas presztízsű műsorvezető annyira meg akarta őrizni a hírnevét, hogy Áron szerint egyetlen őszinte pillanata sem volt, egy színművész pedig a lázadás útjára lépett, és folyamatosan a stáb ellen konspirált. Nem is szerették túlságosan. Jobban kedvelték az egyszerű pornósztárt, a kigyúrt szépfiút és a kiöregedett focistát: nem ők voltak a dzsungel legeszesebb lényei, azonban őszintén, önazonosan tolták végig az emberpróbáló heteket.

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: Christopher Polk / Getty Images)

Rovatok