Index Vakbarát Hírportál

Egymillióan követik TikTokon a 97 éves, magyar származású holokauszttúlélőt

2021. június 30., szerda 06:00

1944-ben túlélte a haláltábort, 2021-ben a koronavírust, dédunokájával közös TikTok-fiókját pedig egymillióan követik. Lily Ebert az átélt borzalmakról mesél, és a reményről, toleranciára tanítja a közösségi platform fiatal közönségét.

Lily Ebertet 1944 júliusában deportálták a magyarországi Bonyhádról édesanyjával, egyik bátyjával és három lánytestvérével Auschwitzba. A táborba érkezésük után édesanyját, Ninát, bátyját, Bélát és idősebb nővérét, Bertát azonnal elgázosították. Két megmaradt nővérével, Pirivel és Renée-vel négy hónapot töltött Auschwitzban, onnan egy lipcsei fegyverüzembe kerültek. Lipcsében az amerikai hadsereg szabadította fel őket 1945-ben, a három nővér Svájcban kapott menedéket. Az asszony 1953-ban újra találkozhatott másik bátyjával, a háború alatt egy náci munkatáborban raboskodó Imrével. 1967-ben emigrált Nagy-Britanniába, ahol Londonban telepedett le.

Lilynek három gyermeke, tíz unokája és harmincnégy dédunokája született. Korábban is többször beszélt nyilvánosan arról, mit tettek vele és családjával a holokauszt alatt, mert úgy érzi, az utolsó túlélők egyikeként kötelessége a politikai szélsőségek veszélyeiről és az átélt borzalmakról addig tanítania az új generációt, amíg megteheti.

Dédunokája, Dov Forman családtörténet-kutatásának következtében lett világhírű az asszony története, és Dov közbenjárásával jutott el Lily a TikTokra is.

Közösségi média és koronavírus

A 97 éves asszony egy számára különleges bankjegy kapcsán lett tavaly az interneten ismert. Dov dédnagyanyja fényképalbumában kutatva talált egy bankjegyet, amelyre az alábbi szöveg volt kézzel felírva:

Egy új élet kezdetére. Sok szerencsét és boldogságot!

Mint kiderült, a tíz koronát a németországi Pfaffroda városában kapta Lily egy amerikai katonától, és ahogy azt később az NBC-nek mondta, azért őrizte meg, mert az első kedves emberi gesztus volt, amelyet a sok szörnyűség után valaki az irányába tett.

Dovot meghatotta a bankjegy története, amelyről megosztott a Twitteren egy fotót, valamint a nagyanyjáról az őt felszabadító katonáról is.

Több tízezer emberhez jutott el a poszt. Ekkor vetődött fel először Dovban, hogy dédnagyanyja történetét a közösségi média segítségével ismerteti meg a világgal. A hatalmas figyelmet kihasználva a fiú TikTok-fiókot regisztrált dédnagyanyjának, ahol Lily azóta családja történetéről mesél és a TikTok közössége által feltett kérdésekre válaszol a holokauszttal vagy életével kapcsolatban. Van például olyan videója is, amelyben magyarul felel egy kérdésre.

„Kiskorom óta többször hallottam dédnagyanyámat a holokausztról beszélni, különböző szervezetek nyilvános eseményein is. Tudtam, hogy az én felelősségem lesz megőrizni a történetét” – nyilatkozta a 17 éves fiú a Good Morning Britain műsorában idén januárban, miután arról szóló tweetje, hogy Lily legyőzte a Covidot, 14 millió emberhez jutott el.

A TikTokon Lily és Dov fiókja június 24-én érte el az egymillió követőt, ami azért is különösen fontos mérföldkő, mert a közösségi platformot leginkább a fiatalok használják. A felhasználói bázis 41 százaléka (!) tartozik a 16–24 éves korosztályba, a teljes globális közönség fele fiatalabb 34 évnél.

Rovatok