Index Vakbarát Hírportál

Keserű pirulát kapott a Derrick nagybeteg sztárja

2021. július 9., péntek 07:40

A híres német sorozat sztárja, Harry daganatos beteg; életéről újdonsült felesége dokumentumfilmet forgatott. Ebből csupán az egyik legfontosabb családtag maradt ki, Wepper lánya, így a közelgő 80. születésnap nem nevezhető felhőtlennek.

Sokak emlékezetébe égett bele az NSZK zsarupárosa, Derrick és Harry, akik a Német Szövetségi Köztársaság bűnügyeit göngyölítették fel két és fél évtizeden keresztül. Stephan Derrick rendőr-főfelügyelő (Horst Tappert) és Harry Klein rendőrfelügyelő (Fritz Wepper) gyilkossági ügyeket oldottak meg Münchenben és környékén 1974 és 1998 között egészen addig, míg a Derricket alakító színész nyugdíjazta magát. A 24 év adott néhány elhíresült mondatot a sorozat rajongóinak, de mind közül talán a leghíresebb:

Harry, hozd a kocsit!

A sorozatot annak idején a BMW szponzorálta, így a legújabb 5-ös, majd 7-es BMW-k rendre itt voltak megcsodálhatók. A sorozat akkora siker volt Magyarországon, hogy 1983-ban a sztárzsaruk a rajongók legnagyobb örömére Magyarországra látogattak.

Felsejlik az SS-es múlt

Ennyit a nosztalgiáról, most lássuk, mi lett a két főszereplővel! A Derricket alakító színész 2008 decemberében, 85 évesen hunyt el, halála után, 2013-ban pedig fény derült SS-es múltjára. Tappert a Waffen-SS tagja volt, kezdetben a légvédelemnél, majd 1943-tól a 3. Totenkopf SS páncéloshadosztályban szolgált, amit levéltári adatok igazolnak – ez a német közszolgálati televíziót olyannyira sokkolta, hogy azóta száműzte műsoráról a sorozatot.

A filmfolyam másik nagyágyúja, Harry a 80. születésnapjára készül, amely augusztus 17-én lesz. Nemrég daganatos megbetegedést diagnosztizáltak nála. A sokkoló hír hallatán felesége, Susanne Kellermann – akivel mindösszesen 3 éve házasok – úgy döntött, hogy dokumentumfilmet készít férje életéről, majd a hír kézhezvétele után három nappal hozzá is látott a munkához, hogy a kerek évfordulóra kiállhasson vele a nagy nyilvánosság elé (a tervezett bemutató augusztus 16-án esedékes).

Nos, a film elkészült, de nem mindenki tapsolt állva a produkciónak. Sem a színész, de még a színész lánya, Sophie sem, akivel apja 15 filmet forgatott. Ennek oka egészen prózai: a gyermek kimaradt a visszaemlékezős filmből. Sophie nemcsak ezt sérelmezte, hanem, ha már itt tartunk, azt is, hogy apja esküvőjének híréről a bulvárlapokból volt kénytelen értesülni. A lány fájdalmait enyhítendő az „új anyuka” kedélycsillapításként csak annyit mondott: a mű nem a férfi teljes életét felölelő alkotásnak készült. 

Rovatok