Index Vakbarát Hírportál

13 évesen drogdíler volt, később ő lett az első számú mexikói akciósztár

2021. július 14., szerda 06:04

Danny Trejo szabadulása után drogfüggőknek segített megszabadulni káros szenvedélyüktől, jóindulata vezette el arra a forgatásra is, amellyel elindult színészi karrierje. Azóta számtalan filmben szerepelt, és 65 alkalommal halt meg a vásznon. Mindenki Machetéje azonban sokkal több, mint Hollywood aktuális mexikói rosszfiúja.

Danny Trejo sokak Machetéje volt a 2000-es évek idején és azt követően is, hogy a Kémkölykök után saját filmszériát kapott. A 77 éves színész Trejo című életrajzi műve nemrég jelent meg, és nem meglepő módon jó pár titkot tartalmaz a színész életét illetően.

Trejo az Egyesült Államokban született betelepült mexikói szülők gyerekeként. Nehéz körülmények között teltek fiatal napjai, valószínűleg ez vezetett ahhoz, hogy már 12 évesen heroinhasználó lett, alig egy évvel később pedig már ő volt a helyi díler. A gyermekbűnöző a kábítószerek világában alkalmazkodott az erőszakos környezethez, többször került összetűzésbe a hatóságokkal. Összesen 11 évet ült börtönben, elítélték fegyveres rablásért is. Büntetése alatt rendesen belejött a ökölharcba, a San Quentin fegyházban könnyűsúlyú, majd középsúlyú bokszbajnok volt.

Bár azzal nemigen volt problémája, hogy megvédje magát a rácsok mögött, többször előfordult, hogy az életére törtek. Éppen egy ilyen emlék miatt gyorsult fel a pulzusa a Vér kötelez című film forgatásán, aminek egyik jelenetében elhaladt a mellett a cella mellett, amelyben 1966 és 1968 között raboskodott.

Ahogy felmásztunk a lépcsőkön a forgatáson, minden lépésnél nehezebben vert a szívem. Amikor elértünk a negyedik és ötödik emelet közötti szintet, megálltam. Ugyanott álltam, ahol korábban egy börtöncimborám leszúrta azt a férfit, aki az életemre tört

– szemlézte a memoárt a New York Post.

Danny Trejónak egyébként jót tett a börtön, szabadulásakor már tiszta volt, és nem is rántotta vissza a mélybe sem a drog, sem pedig az alkoholfüggőség. Amikor az említett cellánál jártak a forgatáson, egy korábbi rabtársával térdre ereszkedtek, hogy köszönetet mondjanak az Úrnak, amiért segített nekik jó útra térni.

A színész egyébként egy véletlen folytán csöppent bele a szakmába. Miután szabadult, függőknek segített a leszokásban, elvonóról elvonóra járt, hogy lelket öntsön azokba, akik úgy érezték, nincs visszaút. Hasonlóképp sietett egy rettegő férfi segítségére is, akitől 1985-ben telefonhívást kapott. Az illető a Szökevényvonat című film forgatásáról kereste Danny Trejót, ahol elmondása szerint rengeteget kokainozott, és nagyon félt, hogy visszaesik. Trejo ekkor mindent eldobott és a helyszínre sietett, de a férfit már nem találta ott. A rendező azonban felfigyelt rá, és „rosszarcúsága” miatt felajánlotta neki, hogy statisztaként szerepeljen a filmben.

A forgatókönyvíró, Eddie Bunker – korábban maga is elítélt bűnöző, a Kutyaszorítóban Mr. Kékje – később megtudta, hogy Danny Trejo eléggé jártas a bokszban, ezért megkérte, hogy trenírozza a film főszereplőjét, Eric Robertset. Mindezt örömmel elfogadta, hiszen cserébe napi 320 dollár ütötte a markát. A sikeres felkészítés után előléptették Roberts vászonbeli ellenfelévé. Ezt követően a színész számos film negatív figuráját alakította, a csúcs Robert Rodríguez Desperadója volt, majd jött a Kémkölykök-széria és a teljes váltás.

A Kémkölykökkel egy éjszaka alatt lettem a rosszfiúból, a mexikói sztereotípiából valaki, akire a gyerekek felnézhetnek. Az évek alatt már legalább negyven nyelven hallottam, hogy anyu, nézd, ő a bácsi a Kémkölykökből!

– emlékezett vissza.

Trejo aztán saját filmsorozatot is kapott a karakteréhez. Sosem felejti el a pillanatot, amikor a Machete című film forgatásán kávéval kínálta Robert De Nirót, aki válaszul visszamosolygott rá, és azt javasolta, igyanak meg együtt egy-egy csészével.

A színész keserédes emléket őriz a Muppet-krimi: Körözés alatt című gyerekmusical forgatásáról. A forgatás előtt nem sokkal tudta meg ugyanis, hogy meghalt édesanyja. Közvetlenül a filmezés előtt a Kermitet megszólaltató Steve Whitmire odament hozzá, az arcához tartotta a bábot, és azt mondta neki:

Sajnálom, hogy elment az anyukád, Danny

– írja a színész, aki egyébként korábban is beszélt már arról, hogy közvetlenül az eset után ki kellett rohannia zokogni, és a mai napig könnyekig hatódik azon, mennyi érzelmet tudott Whitmire a Kermit-báb arcára ültetni.

Ami Danny Trejo karrierjét illeti, szinte megszámlálhatatlan filmes és tévés produkcióban tűnt fel, ezalatt pedig 65 alkalommal ölték meg a vásznon. Amíg ez mások számára rémisztő lehet, ő imádja csinálni.

Lelőttek, leszúrtak, felrobbantottak és felkötöttek. Mondhatsz bármit, velem már megtörtént. Ismerek olyan színészeket, főleg idősebbeket, akik nem vállalnak haláljelenetet. De számomra ez poén

– írja memoárjában.

Élettörténete alapján nem kérdés, hogy Danny Trejo jelleme jóval többet fejlődött még a Kémkölykök-beli Machete bácsiénál is. Gyerekbűnözőből a világ barátja lett, akit álommunkájához is a jóakarata vezetett el. Feleségétől, Debbie Shreve-től 2009-ben elvált, házasságukból két gyermek is született, így a színész velük együtt ma 5 gyerek büszke édesapja, és egy kicsit mindenki nagybácsija – ide pedig hosszú út vezetett a börtön hideg csempéjétől.

(Borítókép: Danny Trejo.  Fotó: JC Olivera / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)

Rovatok