Index Vakbarát Hírportál

A Kővirágban a túrógombóc legyőzte a lazacot

2021. július 16., péntek 09:29

Pár éve még csodabogárként tekintettek a köveskáli éttermében kísérletező Zakar Katalinra, de a Kővirág neve mára fogalommá vált. A MOL Nagyon Balaton és az Index közös sorozata most a Káli-medence gasztroforradalmárait mutatja be.

Kővirág Étterem

Ma már történelem, hogy 2007-ben a Kővirággal indult a Káli-medencei gasztroforradalom, de a köveskáli étterem udvarába belépve ma is elfog bennünket a közös, nyugalmas családi ebédek semmihez nem hasonlítható hangulata.

Zakar Katalin és férje, Mészáros György 2003-ban vásárolták meg a mai Kővirág épületét az akkor divatosnak egyáltalán nem számító Köveskálon, majd 2007-ben családostul a Balaton-felvidékre költöztek. Az étterem receptjeit Kata kísérletezte ki, akire sokáig csodabogárként tekintettek a környéken, amiért a szezonalitásra figyelve, helyi alapanyagokból és helyi receptek alapján főzte az ételeket.

Amikor idejöttünk, még nagyon kevés volt az olyan hely, ami igazán a környezetét tükrözte ízében és világában is. Nem volt fontos a szezonalitás, és nem volt köztudatban a helyi alapanyag, a vendégek lazacot és Szent Jakab-kagylót akartak enni az étteremben. Mi pedig próbáltunk megmutatni, hogy a vendéglátást lehet máshogy is csinálni

– mondja. Hogy ez mennyire jól sikerült, azt mindannyian tudjuk, hiszen a Kővirág neve mára fogalom lett, az ikonikus túrógombóccal együtt.

Rovatok