Index Vakbarát Hírportál

Kasza Tibi Szerencsekereke vállalja a nosztalgiát, de nem veszi magát komolyan szerencsére

2021. július 20., kedd 22:00

Fura egy jószág ez a Szerencsekerék. Nehéz eldönteni, hogy kedvesen esetlen, ettől pedig teljesen cuki, szerethető műsorról van szó, vagy egy bukdácsoló koncepció, amit valamiért nem tud nem nézni az ember. Az biztos, hogy itt és most nem beszélhetünk semmilyen szekunder szégyenről a Szerencsekerék nézése közben, de mégis van valami érdekes vibe benne.

A koncepciót mindenki ismeri, hiszen 1993-tól kezdve több éven át ott volt mindenki nappalijában Klausmann Viktor és Gajdos Tamás duója azzal a nagy kerékkel, rajta ezres nagyságrendű pénznyereményekkel, a világító fallal és a kedves, bájos asszisztenssel, aki ott állt, hogy átpörgesse a magán- és mássalhangzókat. A műsor, ami nem más, mint egy szókirakós, amihez nem kell semmilyen lexikális tudás, csak tudni kell pörgetni egy bazi nagy kereket, és jól kell tippelni. 

Talán sokat elárul a műsorról, hogy nagyjából egyetlen emlékezetes, mai napig sokszor idézett momentumot tudott produkálni, azt, hogy: 

Tudja, hol szeret a cápa.

A műsornak megvan a Metro hangulata, a díszlet is erősen visszaadja a diszkókorszakot, de úgy, hogy nincs benne semmilyen gagyiság. A Szerencsekerék nagy újítása pedig Kasza Tibi és a vele sztárvendégestül érkező lezser pimaszság, laza csipkelődés, játékos beszólogatás. 

Adva van egy Kasza Tibi, akit vagy szeretni, vagy gyűlölni lehet, köztes út nem létezik. Ebben a műsorban viszont tökéletes. Az első két adás alapján megfelelő mértékben adja magát, és közben vezeti feszesen a műsort. Persze bratyizik a valamennyire haverjainak tekinthető sztárvendégekkel, Pápai Jocival és Király Viktorral, akik azért lettek meghíva, és azért jöttek el a szürke díszletbe, hogy ők legyenek a fixen vidám színfolt. Ez egy biztonsági játéknak is jó megoldás lenne, hisz a két másik versenyzőre nem biztos, hogy úgy lehet adást építeni, míg egy bejáratott celebbel el lehet vinni a műsort. Szóval van két híresség, Kasza Tibi plusz egy mindig változó meghívott vendég „előadó”, aki beáll játszani. Ők ketten azért felelnek, hogy oldják a feszültséget. És ez az eddigiek alapján nagyon megy.

És igen, ahogy az elején jeleztük, azért van az egésznek valami esetlen bája is. Mintha nem lennének világosak a szabályok, mintha sok apró részlet a helyszínen kristályosodott volna ki, de már nem volt idő újra felvenni a hibás jeleneteket. De közben ez mégis a Szerencsekerék, nem egy halálosan komoly műsor, ahol mindennek tökéletesnek kell lennie. A 2021-es Szerencsekerék pont ettől tud igazán jó lenni.

Ad egy retró fílinget, de nem ragaszkodik hozzá görcsösen, vállalja a laza nosztalgiázást, de csakis úgy, hogy egyáltalán nem veszi magát komolyan. 

Mivel lényegében ez egy olyan műsor, ahol betűket kell bemondani, szerencsére a készítők nem akarták a TikTok-generációra ráerőltetni, és kínosan fiatalossá, trendivé varázsolni. Nem erről fognak sztorizgatni az arcok a központban, de egy elég jól látható réteg már meg lett fogva.

Az első adás elég jó nézettséget hozott. Megverte az RTL-en futó Házasodna a gazda legújabb évadának első epizódját. Ami még látszik a Nielsen közönségmérési adataiból, hogy a Szerencsekerék kezdetére sokan átkapcsoltak a TV2-re, aztán el sem mentek onnan egészen a műsor végéig.

Egy rejtély van csupán.

Mi szükség a LED-falnál oda-vissza sétálgató bájos asszisztensre? Neki tényleg semmi feladata, hacsak nem érintőképernyős az a bizonyos fal. De tény, hogy ő is kell a Metro-életérzéshez.

(Borítókép: A Szerencsekerék című műsor. Fotó: TV2)

Rovatok