Index Vakbarát Hírportál

Igyon egy jó kávét a fonyódi Kripta Villában!

2021. július 26., hétfő 11:55

Kripta Villa

A Kripta Villa épületének sajátos története van: Abrudbányai-Rédiger Ödön építtette Fonyód egy festői pontján a tervezett esküvő előtt betegségben elhunyt szerelmének. Egy márványszobrot faragtatott, amely az alagsorban található, és kedvesével a nászágyon ábrázolja őt. Állítólag az volt a terve, hogy halott szerelmének hamvait elhozza ide, hogy örökké együtt legyenek. A szobor már az örök szerelem jelképe, nagyon sok pár jár ide, hogy a múzeumrészben található ágy fölött megfoghassák egymás kezét, mert úgy gondolják, akkor örökké tart majd a szerelmük. 

Az épületben jelenleg egy kávézó is működik, amelyet a Margaret Island fonyódi születésű énekesnője is imád.

Ez a hely azért nagyon különleges, mert Fonyód legszebb panorámáját csodálhatjuk meg egy kávé vagy tea mellett. Bár a helyszín története bizarr, mindenképp érdemes ellátogatni ide, főleg naplementében

– mesélte Lábas Viki, a Best of Balaton kurátora.

A villát üzemeltető házaspárt, Beliczky Beátát és Beliczky Tamást is elvarázsolta a hely hangulata. Tamás azt mondja, gyerekként, iskolába menet mindig megcsodálta, mennyire különleges az épület. Tavaly jött a lehetőség, hogy kibérelhetik, amin egy pillanatig sem gondolkodtak. A kávézót szívvel-lélekkel csinálják mindketten, és igyekeznek minél több dologgal különlegessé tenni.

„Szerettük volna, ha igazán jó kávé van. Én kávéfüggő vagyok őszintén szólva, és ennél csodálatosabbat, hogy a hatalmas fák alatt lehet iszogatni, vagy akár a tetőteraszon, szerintem elképzelni sem lehet” – mondta Bea, hozzátéve:

Alapvetően kávé-sütemény kombóban gondolkodtunk, de aztán nagyon sok olyan dolgot hoztunk az étlapra, amit a vendégeink kerestek vagy kértek, bagel, croissant, szendvicsek.

A kávézóban minden van, az eszpresszótól kezdve a Lungo Americanón át a Flat White-ig. De kérhetünk kiváló szörpöket vagy chai lattékat is, és persze süteményeket. ginkoktél is szerepel a itallapon: Ödön gyömbérrel, Magdus dupla ribizlivel érkezik.

Az, hogy egy kávézó mitől lesz jó, valószínűleg tőlünk délebbre tudják igazán, hogy ha elmegyünk egy balkán országba, vagy akár Olaszországba, akkor látjuk, hogy ez egy közösségteremtő erő, aminek meg kell lennie mindenhol, hogy mindenki kibeszélhesse, mi történt vele aznap. Ezt a funkciót szánjük ennek a kávézónak is, és próbálunk ennek megfelelően barátságosak lenni

– mondta Tamás. Azt is hozzátette: amit igazán szeretnének, az az, hogy a kávézóról az embereknek Fonyód jusson az eszükbe, Fonyódról meg a kávézó. 

Rovatok