Index Vakbarát Hírportál

Új kategóriával bővül a Televíziós Újságírók Díja

2021. augusztus 4., szerda 13:15

A napi sorozatokat is díjazzák a Televíziós Újságírók Díja gálaesten. Az idén bevezetett új kategóriával együtt így összesen 12 elismerést adnak át a szeptember 8-án rendezett ünnepélyes díjkiosztón. A díjra esélyesek névsorát egy hét múlva jelentik be a szervezők.

2021-ben immár nyolcadik alkalommal adják át a Televíziós Újságírók Díját. A szakma egyik legrangosabb értékmérőjének számító elismerést minden évben a tavalyi év legjobb hazai, szórakoztató műfajú televíziós teljesítményei – műsorok, sorozatok, műsorvezetők, zsűritagok és színészek – kapják. Idén, a koronavírus-járvány miatt a megszokott márciusi időpont helyett szeptember 8-án megvalósuló ünnepélyes gálaesten 12 kategóriában hirdetnek győztest.

Újdonság, hogy ezúttal a napi sorozatok legjobbját is díjazzák

– olvasható az eseményről szóló közleményben. Kenderessy Szabolcs, alapító, a SorozatWiki főszerkesztője mindezt azzal magyarázta, hogy az elmúlt évek trendje szerint folyamatosan nő a magyar sorozatok száma, amely mostanában főleg a napi fikciónál mutatkozott meg. Tavaly már 6 napi széria került képernyőre és a következő években is évente legalább ennyi produkció várható ebben a műfajban. Ezért döntöttek úgy, hogy mostantól külön kategóriát kapnak a napi sorozatok.

A Televíziós Újságírók Díját 2014. január-február folyamán Kenderessy Szabolcs, a SorozatWiki főszerkesztője alapította. Az alapító célja olyan független díj létrehozása volt, amely szakmai szempontok alapján, klasszikus kritikai attitűdöt képviselve emeli ki az igényes magyar televíziós teljesítményeket.  A kezdeményezéshez akkor 9 hazai médium − 24.hu, Epizód magazin, Hír7, Index-Comment:com, Médiapiac, Origo, SorozatWiki, Színes RTV, Tvr-hét – csatlakozott. 

2021-től immár 13 médium, a 24.hu, a Hír7, az Index, a Kreatív, a Marketing&Media, a Media1, a Médiapiac, az Origo, a SorozatWiki, a Színes RTV, a Telenovella-Epizód magazin, a Telex és a TVR-hét képviselteti magát a grémiumban. Az újságírók nagyszabású showműsor, vetélkedő, reality, talkshow, sorozat, napi sorozat, zsűritag, női műsorvezető, férfi műsorvezető, színésznő, színész, valamint mellékszereplő kategóriákban adják le a szavazataikat. 

A díjra esélyesek névsorát egy hét múlva jelentik be a szervezők.

Az előző évek díjazottjai

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

Rovatok