Index Vakbarát Hírportál

Ákos és Demjén Ferenc is fellép az augusztus 20-i gigabulin

2021. augusztus 5., csütörtök 20:00

Ahogy arról az Index már beszámolt, a Szent István napi ünnepségsorozat alatt felfüggesztik a koronavírus miatti összes korlátozást. Ez azt jelenti, hogy a rendezvények látogatásához se védettségi kártya nem kell, se létszámkorlátozás nem lesz.

17 helyszínen zajlanak majd az augusztus 20-i központi rendezvények. A tűzijátékot is nagyobbra tervezik a szokásosnál: a Duna vonalában csaknem 4 és fél kilométer hosszan, sokkal több kilövőállásról indítják majd a rakétákat. 

Az egyik legkülönlegesebb program alighanem az Aranyvonat kiállítás lesz a parlament előtt. Itt,  az ország főterén járhat a nagyközönség a hosszú évtizedek után az elmúlásból visszatért ikonikus nemzeti kincsünk csodájára. Az impozáns kocsiszerelvény az államalapító Szent István király halálának 900. évfordulójára készült még 1938-ban, azonban a második világháború alatt a szent jobbot országos körútra szállító vasúti kocsi is megsemmisült. 2015-ben a Budakeszi Kulturális Alapítvány kezdeményezésére indult a rekonstrukció, amelynek eredményeként a tavalyi Szent István-napra készült el a feltámasztott Aranyvonat, melyet most augusztus 20. és 22. között mindenki megtekinthet a Kossuth téren.

De nézzük, mi minden szerepel még a kínálatban:

Az ünnepre készült külön honlapon ide kattintva tájékozódhatnak a részletekről. Érdemes addig többször visszanézni ide, mivel a programkínálat folyamatosan bővül és frissül. 

Minthogy augusztus 20. egyben az új kenyér ünnepe is, érdemes néhány szót szentelni azoknak a finomságoknak is, amik várják a megéhező közönséget. „Magyarország tortája” az idén a Napraforgó lett, az „Egy a természettel torta” kategória győzelmének pedig a Nimród fantázianévre hallgató édesség megalkotója örülhetett. Utóbbi kreáció a Vadászati és Természeti Világkiállítás hivatalos tortája is egyben. A „Magyarország Cukormentes Tortája” díjat pedig a Beszterce rózsája nyerte 2021-ben, érdemes lesz tehát készíteni a hasunkat, bőven lesz mit kipróbálni. 

Rovatok