Index Vakbarát Hírportál

Hattyúgyilkos magyarról cikkez a horvát sajtó

2021. augusztus 9., hétfő 16:43

A horvátországi Skradinban egy magyar férfi a jachtjából kiugorva ölt meg egy hattyút – állítja Sibenik város internetes lapja. A sibeniki rendőrség szóvivője hivatalosan is megerősítette azt, amit egyébként a partról körülbelül húsz ember látott. 



A lapnak egy szemtanú elmondta: 

Vasárnap délután 5 óra körül Skradinban, közvetlenül a vízpart előtt egy férfi egy jachtról, hat-hét méter magasról ráugrott egy hattyúra. Én a partról láttam, hogy mi történik, de rajtam kívül legalább húszan néztük elképedve. Azonnal hívtam a rendőrséget, akik nagyon gyorsan megérkeztek és határozottan intézkedtek.

A szemtanú szerint olyan volt az egész, mintha a jachton szórakozó társaságnak szerette volna megmutatni a férfi, mire képes, rá tud ugrani a madárra.

A hajón lévő gyerekek nevettek, egy barátja pedig mindezt felvette a mobiltelefonjával, és láthatóan jól szórakoztak. Az ugrás után a hattyú még néhány percig küzdött, de nem tudta már felemelni a nyakát, végül meghalt. Valaki a vízpartról kiabált neki, hogy megőrült, mit csinál. Hallottam, hogy az emberek a jachtról azt mondják, hogy a hattyú magához tért és továbbment. Miközben láttuk a partról, hogy a madár haldoklik... Ez nem maradhat büntetlenül, ezt nem úszhatják meg

– idézi egy szemtanú szavait a Sinbenikin című lap. 

Sime Pavic, a sibeniki rendőrség szóvivője megerősítette, hogy az ügyben a büntetőeljárást már le is zárták. 

A bejelentés után azonnal a helyszínre mentünk, ahol megállapítottuk, hogy egy magyar állampolgár egy lehorgonyzott hajóról ráugrott egy hattyúra, amely elúszott. Este találtak egy döglött hattyút, de ezen a madáron a vizsgálatok nem állapítottak meg idegenkezűséget, nem tudtuk bizonyítani, hogy az állat az ugrás következtében halt volna meg. Az illetékes államügyészséggel egyeztetve megállapítottuk, hogy nem történt bűncselekmény. 

Az eset után több horvát lapban és internetes portálon is kommentelők sora követeli a rendőrségtől az ügy újabb vizsgálatát, a magyar turisták megbüntetését. 

Horvátországban a hattyú védett madár. A természetvédelmi törvény alapján a hattyú eszmei értéke (Cygnus olor) 3600 kuna (kb. 170 ezer forint); a sárgacsőrű hattyúé (Cygnus cygnus) 9600 kuna (kb. 460 ezer forint). 

Rovatok