Index Vakbarát Hírportál

A Barbie tokiói kollekciójából pont az ázsiai baba hiányzik

2021. augusztus 10., kedd 12:05

Vaskos kritikát kapott a Barbie-t előállító cég, amiért a 2020-as tokiói olimpiai játékoknak szentelt ötös kollekciójából pont az ázsiai sportolókat reprezentáló nőalak hiányzik – írja a CNN.

A kollekció öt babát tartalmaz, amely tükrözi azt az öt új sportágat, amelyek idén bekerültek az olimpiai sportok közé, így a baseball/softball, falmászás, karate, gördeszka és a szörf.

ANNAK ELLENÉRE, HOGY A CÉG IGYEKEZETT INNOVÁCIÓT CSEMPÉSZNI A KOLLEKCIÓBA, NEM LEHET NEM ÉSZREVENNI, HOGY NINCS ÁZSIAI BARBIE AZ ÖTÖSBEN.

A Twitteren és az Instagramon sokan csalódottságukat fejezték ki és nem értik, hogy lehetett ekkora bakot lőni, pláne, hogy az olimpiát Japánban rendezték.

Enyhítő körülmény talán, hogy hetekkel a tokiói olimpia megnyitója előtt a Barbie kiadott egy babát, amely Naomi Osaka japán teniszezőt mintázza.

A gyártó egy közelmúltbeli izgalmas kezdeményezése volt, hogy babát kreált az AstraZeneca-oltást előállító vakcinológusból, Sarah Gilbertről. Az Oxfordi Egyetem 59 éves professzora azt mondta:

Azt kívánom, hogy ez a baba olyan karrierlehetőségekkel ismertesse meg a gyerekeket, amelyek létezéséről talán nem is tudnak, mint például a vakcinológus.

Egyébként itt is egy válogatással jött ki a gyártó. A brit vakcinológus mellett az amerikai játékgyár a természettudomány, a technológia, a mérnöki tudomány és a matematika területén dolgozó további öt inspiráló nőről mintázott Barbie babát.

(Borítókép: A Barbie tokiói kollekciója. Fotó: Mattel)

Rovatok