Index Vakbarát Hírportál

Halála előtt nem sokkal még színpadon állt Oszter Sándor

2021. október 30., szombat 11:42

A színművész távozásának híre mindenkit váratlanul ért. Oszter Sándor nemrég ünnepelte a 73. születésnapját, október 17-én pedig még Csömörön játszott A kassai polgárok című darabban.

Ma reggel érkezett a hír, hogy elhunyt Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész. A 73 éves színész haláláról felesége tájékoztatta a nyilvánosságot a Facebook-oldalán. 

„Ma kilenckor meghalt a férjem szívinfarktusban, vége az életemnek” – írta bejegyzésében Failoni Donatella zongoraművész.

„Elment. Kiváló mesterem volt. »Tanulj meg, fiacskám, komédiázni, tanulj meg kacagni, sírni, ha kell! Tanulj a rosszhoz is jó képet vágni... mert minden-minden csak komédia...!« Hálás vagyok neki mindenért. Igazán tudott élni! Az Élet színskáláján mindent megmutatott. Tudom, ezután is mindig velem lesz...” – búcsúzott a színész lánya, Oszter Alexandra a közösségi oldalán, egyben kérve a sajtót, hogy ne keressék, tartsák tiszteletben a fájdalmát

Oszter Sándor szeptember elején a Blikknek nyilatkozott. A portál akkor azt írta, a színész kirobbanó formában van, és egyetlen pillanatra sem áll meg – gőzerővel dolgozik, remélve, hogy még legalább tíz évig színpadon állhat. Akkor épp Márai Sándor A kassai polgárok című művéből készült darabban játszott, a beszélgetés időpontjában a hajdúszováti előadásra sietve.

„Remélem, nem feledkeznek meg rólam a rendezők, és adnak még ilyen lehetőséget, mert a munka éltet” – mondta akkor a lapnak, hozzátéve: „Szeretném megérni, hogy férjhez megy a lányom. Nem siettetjük Szandrit, neki és a párjának kell tudnia, mikor jött el az idő, de szeretném majd oltárhoz kísérni.”

A színész nem sokkal a halála előtt még színpadon állt. Csömörön láthatták a nézők, ugyancsak A kassai polgárok című darabban. A szereplőkről egy fotó is készült, amit a Ripostszúrt ki az Éless-Szín oldalán. 

Oszter Sándortól többen a közösségi médiában búcsúznak, megemlékezve elsősorban a Rózsa Sándor című filmsorozatban nyújtott alakításáról, amely országosan ismertté tette a színészt. 

„Meghalt Oszter Sándor színművész, aki 1971 óta Magyarország örökös Rózsa Sándora volt, meg oly sok minden mást is adott nekünk” – írta Vujity Tvrtko, aki egy fotóval köszönt el a művésztől.

„Bakfitty – szólt Rózsa Sándor, és lovát ugratta. Egy ország nézte, tudta a kevésszavú magyar indián, a szegénymentő betyár minden mondatát, Hofi egy egész számot szentelt neki. Ő volt Oszter Sándor, akit egy csapásra ismert meg több millió néző. Éppen ötven éve történt. Játszott azóta sokat színpadon, filmen, remekelt is többször. Mégis ő maradt a generációs emlékezetben az örök betyár, és ez már így is lesz. Oszter Sándor 73 éves korában hunyt el” – olvasható Rónai Egon oldalán.

A színésztől Orbán Viktor is elköszönt. 

Több évtizedes barátság kötötte össze Bodrogi Gyulát és Oszter Sándort. A nemzet színészének – akit szintén lesújtott barátja halálhíre – még saját szobája is volt az elhunyt színész diósjenői házában. 

Nagyon megrázott Sanyi halála, azt hittem ő örökké élni fog.De úgy látszik Rózsa Sándor sem bír ki mindent, nagy fájdalom ez, olyan fiatal volt még... Ne haragudjon, most nem tudok mit mondani, még nem...

– nyilatkozta Bodrogi Gyula a Borsnak

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sajtóosztálya szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy a tárca saját halottjának tekinti Oszter Sándort. 

(Borítókép: Oszter Sándor 2015. április 16-án. Fotó: Zih Zsolt / MTI)

Rovatok