Index Vakbarát Hírportál

Szikora Róbert és Lezsák Sándor közösen írt musicalt

2021. november 8., hétfő 21:17

466 millió forinttal támogatja a kormány azt a zenés darabot, amely Zsuffa Tünde regénye alapján Árpád-házi Szent Erzsébet történetéből készül. A musicalt, amelynek zenéjét Szikora Róbert, szövegét pedig Lezsák Sándor jegyzi, februárban ismerheti meg a publikum.

Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje címmel készül musical Árpád-házi Szent Erzsébetről – hangzott el a produkció hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Zsuffa Tünde, Lezsák Sándor és Szikora Róbert darabját a tervek szerint február 26-án mutatják be Budapesten. A produkció, melynek fővédnöke Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterem, valamint Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek, a premiert követően tavasszal turnéra indul a Kárpát-medencében. Pataki András, a musical producere elmondta:

A TERVEK SZERINT AZ ELŐADÁS LÉTREJÖTTÉT ÉS TURNÉJÁT AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA TÖBB MINT 156 MILLIÓ FORINTTAL, A MINISZTERELNÖKSÉG MINTEGY 310 MILLIÓ FORINTTAL TÁMOGATJA.

Zsuffa Tünde író, a musical alapjául szolgáló Az Ég tartja a Földet című regény szerzője a produkció sajtótájékoztatóján felidézte, hogy Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén két magyar szentet emelt ki: az államalapító Szent Istvánt és Szent Erzsébetet – olvasható az MTI tudósításában. A művel, amely a hazaszeretetre fog tanítani, az író rehabilitálni szeretné Gertrúd királynét, akit Erzsébet mellett szintén „a szerelem asszonyának” mutat be. 

A Szent Erzsébetről szóló történet megírására Zsuffa Tündét Szikora Róbert kérte fel, majd amikor elkészült a regény, felkérték Lezsák Sándort a dalszövegek és a szövegkönyv megírására. Az Országgyűlés alelnöke elmondta: húsz éve maga is foglalkozott Szent Erzsébet történetével, a regény pedig megerősítette abban, hogy a történetnek helye van a színpadon, és a műből szövegkönyvet írt. 

Szikora Róbert, a musical zeneszerzője elmondta: az 1970-es évek közepén született meg a Szent Erzsébet életéről szóló zene megírásának gondolata, amikor Türingiában, Wartburg várában és környékén járt. A zenén a 2000-es években kezdett el dolgozni, majd 2019-ben felkérte Zsuffa Tündét a történet megírására, a darab hangszerelését pedig Kiss Gáborra bízták.

A musicalben színpadra lép többek közt Dolhai Attila, a további szerepekre november második felében szerveznek válogatást. A darab rendezője Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója lesz, a díszleteket Szendrényi Éva, a jelmezeket pedig Berzsenyi Krisztina tervezi. A díszlet és a jelmezek az 1200-as évek elejét idézik meg, ehhez kapcsolódik majd a „nagyon mai zene”.

Rovatok