Index Vakbarát Hírportál

Megvan a jubileumi X-Faktor nyertese

2021. december 18., szombat 23:26

Szinte még csak most kezdődtek az előválogatók, máris véget ért a 10. X-Faktor. Hiába, csak úgy repül az idő, ha jól mulat az ember. A nézők újabb győztest választottak.

Vastag Csaba, Kocsis Tibor, Oláh Gergő, Danics Dóra, Tóth Andi, Opitz Barbara, Ricco & Claudia, az USNK és Ruszó Tibor után

Balázs Alex Alee is elmondhatja magáról, hogy megnyerte az X-Faktor tehetségkutatót.

Persze, ahogy a most felsorolt nevekből is egyértelműen kiderül, nem a győzelem számít, hanem a részvétel. Ennek nem szentimentális okai vannak, hanem praktikai;  a lényeg a megnövekedett figyelem és népszerűség, amit a műsor generál. Hogy utána ki hogyan tud élni a pillanatnyilag rá irányuló reflektorfénnyel, az az érdekes. Hiszen csak pár hónap, és már a következő tehetségkutató esélyeseit fogja megvilágítani az a bizonyos fejfény.

Még véget sem ért a műsor, már buzdítják az embereket, hogy jelentkezzenek versenyzőnek a következő évadra, szóval igen, lesz 2022-ben is mit nézni az őszi szombat estéken.

Alee egy olyan előadó, akinek jó esélye van arra, hogy neve ne kopjon ki az emlékezetből. A tévénél már csak az internetnek van nagyobb ereje, amit pedig tudatosan és célzottan használ. Az idei évad meghökkentő figyelemnek örvendett, aminek egyik lehetséges magyarázata a TikTok. Az alkalmazás a karantén alatt gyúrta ki magát igazán, így messze ez lett a fiatalok által leginkább látogatott tartalomkészítő platform. Számai végigsöpörtek a magyar felhasználók videói alatt, YouTube-on pedig hihetetlenül magas nézettségeket generált.

A műsort Miller Dávid nyitotta egy Bruno Mars számmal, aminek bár egy rövid részletét adta elő, nagyobb bulit csinált, mint a versenyzők az idei évad eddigi részei alatt. Ez a tehetségkutató kicsit az övé is, hiszen ő is vizsgázik a nézők előtt, mint műsorvezető. Néha még bizonytalan, mintha szerepnek fogná fel a pozícióját, és ettől kevésbé tud lubickolni a rá bízott feladatban, de ha majd engedi felszínre törni személyiségét, és nem Istenes Bencét fogja imitálni, akkor nagy rá az esély, hogy az egyik legkellemesebb műsorvezető lesz.

A műsor elején arra is fény derült, hogy Paulina lett a legfelvillanyozóbb előadó, így ő egy évre egy autót, mi nézők pedig egy erőltetett jelenetbe ágyazott szponzor blokkot kaptunk.

A döntőben a versenyzők közül Puskás Péter mentoráltja, Kamilla énekelt először. A színpadra lépését egy rövid bejátszó előzte meg. Mivel Puskás Peti feleségével, Dallos Bogival közösen a Füri ZeneTér Egyesületben tevékenykednek, így össze tudták kötni a hasznosat a hasznossal.

Kamillával ellátogattak a Somogyszobi Általános Iskolába, sporteszközöket adtak át személyesen az ott tanulóknak. Az erőltetett szponzor blokk után ez egy megbocsátható és kifejezetten a legértelmesebben elköltött fél perce volt a műsornak. A Füri ZeneTér megérdemli a figyelmet.

Kamilla a mentorok egyöntetű lelkesedését váltotta ki produkciójával. Mind elismerték azt, amivel mi sem tudunk vitatkozni, hogy a hang mellé megérkezett a lélek is. Már nem lehet csak annyival értékelni előadását, hogy „hang vagy”.

Őt a műsor pörgőnyelvű felfedezettje, Alee követte, aki magát már a felvezető videóban győztesnek titulálta. Ebben sok volt az igazság, hiszen a fiatal fiú olyan rajongótáborra tett szert, ami biztosan eltolja a szekerét a következő években. Az általa képviselt stílus most reneszánszát éli, így ez nem is csoda.

Az ifjú SP-t láthatjuk a színpadon.

– mondta Puskás Péter, amit mindenki döntsön el maga, hogy ezt bóknak vagy sértésnek szánta.

A mentorok nagyon kedvesen jellemezték a produkcióját, amit már kevésbé lehet érteni, mert ennél sokkal erősebb számmal debütált a válogatón.

Paulina szintén saját számmal állt színpadra, és az előválogató után most újfent egy olyan dalt hozott, ami remekül egészíti ki rekedtes hangszínét. Előadása állva tapsoló mentorokat és ovációban kitörő közönséget érdemelt. ByeAlex Manuelhez hasonlította Paulinát. Szerinte a női előadók hátrányból indulnak itthon, és úgy látja, hogy Paulina lehet az a zenei szószóló vagy próféta, aki méltó példaképe lehet fiatal lányoknak, mert nem akar másolni senkit, egyedi a hangja.

Miután minden versenyző elénekelte az első dalát, nem maradt sok idejük pihenni, jöttek is vissza a következő produkciókkal. Szintén Kamilla nyitotta a kört, aki élete első saját dalát adta elő, aminek írásában Caramel segítette. A hang mellé újfent mondanivaló társult, ami mondjuk egy saját dalnál nem hátrány. Úgy tűnik, a cserfes versenyző a döntőre érkezett meg a műsorba, egyértelműen fejlődéstörténet az övé. Ahogy énekelte:

Szívem ma idetalált, én nem futok már el, nem futok már el.

Nem futott.

A zsűri kész örömódát zengett a lánynak. Gáspár Laci külön kiemelte, hogy ilyen rövid idő alatt ez egy remekül sikerült nóta lett.

Az idei évad itt alakult át véglegesen. Eddig énekesek versenyeztek, most viszont dalszerzők. Az X-Faktor ebben a pillanatban valóban a tehetségek kutatásáról szólt, már majdnem megbocsátottuk az előző részek okozta fizikai fájdalmat és a sok esetben elszenvedett részleges halláskárosodást, amit az elszabadult mentorok döntései zúdítottak a nézőkre.

Alee egy lírai rap számmal készült az est második fellépésére. Csobot Adél kockázatosnak gondolta, hogy a fiatal fiú hétről hétre olyan saját dalokkal állt színpadra, amikkel beengedte a fejébe a hallgatókat, viszont kifejezte, hogy pont ezért okozott neki az összes előadásával remek perceket.

A mentorok teljesen extázisba kerültek a verseny e pontjára, azt érezték, hogy a finálénak inkább olyan a hangulata, mintha három nyertest ünnepelnének, nem pedig egymás ellen harcolnának az énekesek.

Gáspár Laci érceshangú versenyzője másodjára is saját szerzeményt hozott, most viszont elszakadt a zongorától, és csípőjének metronóm mozgásával mozdította ki magát komfortzónájából. Paulina dala rendben volt, bár inkább olyan típusú szám lett, ami saját lemezén többszöri meghallgatásra érné el, hogy odafigyeljenek rá.

Viszont ByeAlex értékelte, és reményét fejezte ki, hogy a fiatal lány a jövőben egyszer remélhetőleg összeül vele dalt írni. Ehhez be kell állnia Gáspár Laci mögé. Csobot Adél is megvallotta, hogy hozzá Paulina áll a legközelebb, úgy tűnik, a versenyző nélkül maradt mentor eddig tudta titkolni, hogy ki számára a favorit.

Ám ezzel véget ért a műsor első fele, ami azt jelentette, hogy valakitől el kell búcsúzni. De mielőtt fény derült a bronzérmesre, kiderült, hogy Paulinát választotta a Sziget Fesztivál a 12 döntősből, hogy lépjen fel a rendezvényen. Így már nem csak azt tudjuk, mit fog csinálni 2022 augusztusában, hanem azt is, hogy milyen autóval fog leparkolni fellépése előtt Óbudán.

Majd jött a visszaszámlálás, lezárták a szavazatokat. A mentorok lecsukott szemmel manifesztálták versenyzőik továbbjutását.

Ferenczi Kamilla lett a harmadik.

Érezhetően neki volt a három előadó közül a legkevesebb marketingje, pedig fejlődés szempontjából ő járta be a legnagyobb utat, illetve hangilag ő testesítette meg azt, amit anno az X-Faktor jelentett. De változnak az idők, a történet (amit a saját dalok prezentálása is támogat) és a médiaszereplés (TikTok, YouTube) egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, ebben pedig Alee és Paulina jobban teljesített.

Pár letörölgetett könnycsepp után ByeAlex és a Slepp oldalán Alee folytatta a harcot a nyertes pozícióért. Alee végre újra elővette a pörgős stílusát, mentorának dalába pedig beleszőtte saját gondolatait. ByeAlex kellően a háttérbe vonult, részben jófejségből, részben pedig saját tehetségének korlátai kötötték meg jelenlétét, ami kifejezetten jót tett a produkciónak. Érdekes volt megfigyelni, hogy Alee, aki eddigi előadásaiban kicsit mindig mintha zavarban lett volna, így, hogy nem csak rá irányult a figyelem, mennyivel felszabadultabb tudott lenni.

Még csak most jöttünk vissza a reklámszünetből, a műsorszerkesztők megajándékoztak minket egy újabb blokkal. Nyilván, tévé. Vannak reklámok. Ezeknek a reklámoknak az előválogató alatt még örülni is tudtunk, mert pár fájdalmasan rossz jelentkező éneknek nem nevezhető hörgése, nyikorgása vagy mikrofonba köhögött meleg levegője után felüdülés volt bármi olyat nézni, ami legalább össze volt rakva. Ám az élő show-t erősen jellemezte, hogy a reklámszünetek összeadva hosszabb képernyőidőt töltöttek ki, mint maga a műsor. A közösségimédia platformjain bandukolva ez a kritika rendszeresen köszönt vissza a kommentek között.

Paulina természetesen Gáspár Laci oldalán énekelte el, hogy "sosem vagy egyedül". Miután kellően összezavarodtunk, hogy mi most a fény, a sziget vagy a vár vagyunk, döbbenten tapasztaltuk, hogy a mentorok állva tapsolták Paulináék előadását. Nem volt rossz, inkább semmi extra. Mondjuk a műsor ezen pontján már szinte teljesen mindegy is volt, hogy ki mit énekel, vagy nem énekel, már úgyis az idáig felépített népszerűség volt hatással a végső szavazatokra.

Mikor már azt hittük, hogy eljött a vég – ami az adást illeti – az énekesek újfent színpadra álltak. 

Alee felkonfjában ByeAlex nem hazudtolta meg önmagát. Elmesélte, hogy mentoráltja egy nagyon érzelmes levelet küldött neki előző este, amit nem posztolt ki végül, mert a srác hibásan írta le, hogy „muszáj”. Egyrészt sokan meglepődhettek, hogy ByeAlex felismerte ezt a hibát, másrészt viszont nagyon kedves, hogy posztolás helyett végül inkább

az élő adásban égette le a 16 éves srácot.

Sebaj, szavai mögött érezhető volt a szeretet. Alee az i-re a pontot megint egy gyorsabb, technikásabb rap számmal tette fel. A tánckarnak csúfolt tömeg úgy lengette körülötte a karját, mint azok a szélemberek, azaz azok a reklám-rongyfigurák, amiket levegővel mozgatnak.

A jubileumi X-Faktort Paulina zárta. Nagy népszerűségnek örvendő Ajándék című nótáját adta elő. Ez a szám akkorát futott a neten, hogy egyértelművé tette, ez a lány a döntőig fog menetelni. Az előadás messze nem volt tökéletes. Meghatottságától ugrált a hangja, de ez már senkit sem érdekelt.

(Akik szeretnének kicsit nosztalgiázni, olvassák el a harmadik előválogatóról írt beszámolónkat, ugyanis abban az adásban bukkant fel először Paulina és Alee is.)

Miután véget értek a produkciók, a mentorok elmesélték, hogyan érezték magukat idén. Kijelenthető, hogy jobban, mint a nézők nagy része. Viszont ez már a finálé, nem vagyunk hajlandók keserű szájízzel zárni ezt a cikket. Ahogy a beszámolónk elején is írtuk, Balázs Alex, azaz Alee nyerte a tizedik X-Faktort.

(Borítókép: Alee, Kocsis Paulina és Ferenczi Kamilla. Fotó: RTL Sajtóklub)

Rovatok