Index Vakbarát Hírportál

Dave Grohl: Már vagy 20 éve szájról olvasok

2022. február 23., szerda 12:22

Már évek óta gond van a rockzenész hallásával, ám egy mostani interjúban arról is beszámolt, hogy a fülzúgása kezdi egyre jobban megnehezíteni a mindennapjait.

A Foo Fighters 53 éves frontembere, Dave Grohl megsínylette az évtizedek óta tartó rockzenészéletet, mivel a hallása kárára ment. A The Howard Stern Show vendégeként az előző héten ugyanis arról számolt be, már annyira rosszul hall, hogy húsz éve szájról olvas. Elmondása szerint egy ideje már nem járt vizsgálaton, mivel pontosan tisztában van vele, mit mondanának neki az orvosok, tekintve, hogy fülzúgás van a bal fülében. A fülzúgás zajnak való folyamatos kitettség következtében alakulhat ki, ami károsítja a belső fülben lévő apró szőrsejteket, amelyek elősegítik a hang továbbítását az agyba.

Grohl kifejtette, rendkívül nehezen hall másokat nyilvános helyeken, illetve az sem könnyítette meg a dolgát, hogy a járvány alatt előkerültek a szájmaszkok, amelyeknek köszönhetően nem számíthat a szájról olvasásra sem. 

Ha mellettem ülnél vacsorázás közben, egy k*rva szót sem hallanék abból, amit mondasz 

– magyarázta a zenész, illetve azt is hozzátette, egy zsúfolt étteremben még rosszabb a helyzet. 

Már vagy 20 éve szájról olvasok, szóval ha valaki odajön hozzám, mindig azt mondom: rockzenész vagyok, és kib*szott süket, úgyhogy nem hallom, amit mondasz

– fejtette ki, azonban elmondása szerint a hallási problémái ellenére is képes kihallani a legapróbb részleteket, amikor épp a stúdióban dolgoznak egy új dalon. 

Bár sok zenész visel fülmonitort a fellépések alkalmával, ám Grohl nem hajlandó, mivel szeretné hallani a közönséget, ahogy a zenekar többi tagját is.

(Borítókép: David Grohl 2015-ben. Fotó: Chris Hyde / Getty Images)

Rovatok