Index Vakbarát Hírportál

Világsztárok kérik, mindenki segítsen adománnyal Ukrajnának

2022. március 4., péntek 07:03

Több híresség is szeretne segíteni azon ukrán menekülteken, akik arra kényszerültek, hogy a háború elől menekülve egy másik országba vándoroljanak.

Egyre inkább kezd pattanásig feszülni a helyzet Ukrajna és Oroszország között. Bár Putyin elnök kezdetben azt állította, Ukrajna megtámadásával a helyi lakosságot kívánja megvédeni, ám a számok mégis azt mutatják, hogy sok civil esett áldozatául eddig a csatározásnak. Köztük volt egy 29 kárpátaljai, magyar katona is, továbbá két kisgyermek, akik annak következtében vesztették életüket, hogy rakéta csapódott az egyik árvaházba, illetve óvodába. A háború elől menekülve sok ukrán állampolgár döntött úgy, hogy a környező országok valamelyikébe vándorol, köztük Magyarországra.

Az ukrán-orosz helyzet eszkalálódásával egyre több híresség hívja fel a figyelmet a Közép-Európában kialakult háborús konfliktusra, ahogy arra is buzdítanak, aki teheti, segítse adománnyal a menekülteket, jelenleg már több mint 800 ezren hagyták el Ukrajnát.

Az amerikai énekesnő, Pink az Instagram-oldalán tett közzé két videót, amelyekben többek között a rakétatámadásokkal sújtott épületeket, illetve az elmenekült ukrán polgárokat láthatjuk. A zenész az UNICEF-fel karöltve igyekszik segíteni azon családokon, akik megsínylették a háborút. 

Ellen DeGeneres, a The Ellen Show nagyasszonya is az Instagram-oldalán állt ki az ukránok mellett. Pinkhez hasonlóan ő is az UNICEF-fel együttműködve hívja fel a figyelmet arra, hogy jelenleg 7,5 millió gyerek van veszélyben.

Egyiküknek sem kéne szembesülni azzal a traumával és szomorúsággal, amit az elmúlt napokban tapasztaltak

– írta.

A The Real Housewives sorozat egykori szereplője, Bethenny Frankel is a közösségi oldalán jelentkezett néhány napja. Mint kifejtette, 100 ezer higiéniai csomagot, túlélőkészletet, takarót, generátort, illetve hálózsákot szállítottak az Ukrajnával határos országokba. Összesen több mint 10 millió dollárt költöttek az adományokra, ami körülbelül 3,4 milliárd forintot takar.

A világhírű színész, Will Smith lánya, Willow Smith, aki már egy ideje a zeneiparban bontogatja szárnyait, szintén az Instagram-oldalán nyújtott segítséget. Megosztotta ugyanis a Choose Love jótékonysági szervezet bejegyzését, amelyben kifejtették, az adományokból sürgősségi orvosi ellátást, élelmet, menedéket, ruhákat tudnak biztosítani a menekülteknek, illetve a jelenleg még Ukrajnában tartózkodóknak egyaránt. Felszólalt továbbá Victoria Beckham is, aki felháborodását fejezte ki a történtekkel kapcsolatban.

Szinte lehetetlen, hogy ne kerülj teljesen az Ukrajnában történtek hatása alá. Egy gyereket sem kéne elválasztani a szüleitől, a családjától, az otthonától. Nagyon dühítő, szívszorító és könnyen érezhetjük magunkat tehetetlennek

– fejtette ki, illetve azt is hozzátette, az elmúlt napokban a kollégáival való beszélgetések állandó témája volt az Ukrajnában történtek. Továbbá olyan bejegyzéseket is megosztott, amelyeken keresztül mindenki tájékozódni tud arról, hogyan tud adományozni a rászorulóknak.

Azt már korábban megírtuk, hogy a színész páros, Ryan Reynolds és Blake Lively is nagylelkű ajánlatot tett. Reynolds a Twitter-oldalán megosztotta a United Nations High Commissioner for Refugees szervezet bejegyzését, továbbá arra biztatta a követőit, hogy adományozzanak. Mint írta, az ukránoknak védelemre van szükségük. 

Felesége is a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet az Ukrajnában lévő válságos helyzetre. Hozzátette, minden adományozott összeget megdupláznak egészen 1 millió dollár erejéig. Mint kifejtette, a szervezet a helyszínen segít azon ukrán menekülteknek, akik a szomszédos országok egyikébe vándoroltak szebb jövő reményében.

Mások is felhívták a figyelmet

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus a világ minden szegletébe eljutott, már több világsztár is megszólalt annak érdekében, hogy segítsék a nehéz helyzetbe került ukránokat. Közéjük tartozik a modell Gigi Hadid is, aki Instagram-oldalán üzent és fejezte ki felháborodását Putyin döntéseivel kapcsolatban.

A Kardashian-família egyik tagja, Kendall Jenner is a közösségi oldalán buzdította adakozásra a követőit. Sőt, jó pár linket is megosztott Instagram-oldalán, amelyekre rákattintva közvetlenül tud adakozni bárki. A jótékonykodó Angelina Jolie egy közleményt osztott meg Instagramján, amelyben azt írta, imádkozik az ukrán emberekért, illetve a United Nations High Commissioner for Refugees szervezettel együttműködve igyekeznek mindent megtenni az ukránok védelméért. Sőt, az NAACP Image Awardson díjat átvevő Harry herceg és Meghan Markle is felhívták a figyelmet, miszerint Ukrajnának sürgősen segítségre van szüksége.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeiről percről percre beszámolunk, közvetítésünket itt találja.

(Via People)

(Borítókép: Michael Stewart / FilmMagic)

Rovatok