Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a GIF megalkotója

2022. március 24., csütörtök 11:03

Stephen Wilhite koronavírus által okozott szövődmények következtében hunyt el otthonában; sokat köszönhet neki a világ.

A GIF-ek mára az online tér oszlopos tagjainak tekinthetőek, ám azt valószínűleg nem sokan tudják, kinek köszönhetőek azok a mozgóképek, amelyek hűen tudnak tükrözni bármilyen lélekállapotot. A GIF-ek megalkotója Stephen Wilhite volt, aki 74 éves korában hunyt el koronavírusban. Halálhírét a felesége, Kathaleen jelentette be, aki azt is közölte, Wilhite a családja körében volt, amikor maga mögött hagyta a földi létet. Nagyon alázatos, kedves és jó embernek írta le néhai férjét. 

Wilhite még akkor kezdett el dolgozni a GIF-en, vagyis a Graphics Interchange Formaton, amikor az 1980-as években a CompuServe cégnél vállalt munkát, ahol kiváló minőségű, nagy felbontású grafikák készítésével foglalkoztak. Bár ő nem amiatt szerette volna megalkotni a GIF-eket, amire manapság használjuk. Mint arról a felesége beszámolt, teljesen egyedül fejlesztette ki otthon, majd amikor már tökéletesnek gondolta, a munkahelyén is bemutatta – írja a The Verge.

Találmányáért 2013-ban egy Webby-életműdíjat is kapott. Az elmúlt évtizedekben mindig is folytak a találgatások akörül, hogyan kell kiejteni a GIF szót. Wilhite egy korábbi interjúban leszögezte, a ’g’ betű lágy a szó elején, és inkább „jifnek”, azaz dzsifnek ejtendő. A férfi a 2000-es évek elején vonult nyugdíjba, idejét főleg utazással és vonatmodellek építésével töltötte.

(Borítókép: Stephen Wilhite 2013. május 21-én. Fotó: Stephen Lovekin/Getty Images for The Webby Awards)

Rovatok