Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a diszkó feltalálója

2022. május 1., vasárnap 20:50 | aznap frissítve

A Párizs latin negyedében található szórakozóhely, ahol lemezjátszók és DJ-k is működtek, különbözött az akkoriban elterjedt zenegépes, táncos szórakozóhelyektől.

A sztár helyi idő szerint vasárnap délelőtt békésen elhunyt – közölte unokája, Daphne Rotcajg az AFP-vel. „Az éjszaka királynője távozott” – mondta Régine barátja, a komikus Pierre Palmade a család nevében kiadott közleményben.

Régine ÁLLÍTÁSA, MISZERINT Ő TALÁLTA FEL A DISZKÓT, ABBÓL AZ ELSŐ ÉJSZAKAI KLUBBÓL SZÁRMAZIK, AMELYET AZ 1950-ES ÉVEKBEN NYITOTT PÁRIZSBAN.

A város latin negyedében található szórakozóhely, ahol lemezjátszók és DJ-k is működtek, különbözött az akkoriban elterjedt zenegépes, táncos szórakozóhelyektől.

Ez a stílusú éjszakai klub később egy több millió dolláros birodalom központja lett az énekesnő számára. Fénykorában 22 helyszínt foglalt magában, klubjai voltak New Yorkban, Rio de Janeiróban és Kuala Lumpurban is – írja a BBC.

Az egész világ sztárjai ott táncoltak Régine éjszakai klubjaiban

– mondta Palmade, aki arra is emlékeztetett, hogy Régine neve a hajnalig tartó őrült éjszakák szinonimájává vált, és maga az énekesnő „zárásig táncolt a parketten”.

Régine szerepelt a Robert és Robert és az Új társam című filmekben is. Regina Zylberberg 1929-ben született lengyel zsidók gyermekeként Brüsszelben. Gyermekkorában a megszállt Franciaországban kellett bujkálnia a nácik előlÉdesapja, Joseph egy „munkásosztálybeli zsidó kávézót” üzemeltetett.

Ez sarkallta a lányát arra, hogy legyen egy saját szórakozóhelye, ahol ő választja ki a vendégeket. Régine elmesélte, hogyan tanította táncolni VIII. Eduárd egykori királyt, később pedig Károly herceggel is táncolt egy követségi bálon. 

Rovatok