Index Vakbarát Hírportál

Órákkal a döntő után már Ukrajnába utazott harcolni az Eurovízió győztese

2022. május 16., hétfő 10:23

Nem maradt sok ideje a győzelem megünneplésére az idei Eurovíziós Dalfesztivál győzteseinek, az ukrán Kalush Orchestra tagjainak, akik a döntő másnapján már hazautaztak, hogy csatlakozzanak az oroszok ellen harcoló hadsereghez.

Mint ahogyan arról az Index is beszámolt, az idei Eurovíziós Dalfesztivált Ukrajna nyerte. A népies elemekkel vegyített rapzenét játszó Kalush Orchestra a nézői szavazatoknak köszönhetően hódította el a címet, emiatt jövőre a jelenleg háborúval sújtott országban rendezhetik meg a megméretést. 

A zenekar a sikert követően azonban nem ünnepelhetett sokáig, ugyanis az együttes – köztük annak frontembere, Oleg Psiuk – mindössze néhány órával a finálét követően fegyverre cserélte a mikrofont, és azonnal Ukrajnába indult, hogy harcoljon Vlagyimir Putyin csapatai ellen. 

A Kalush Orchestra tagjai az Eurovízió idejére engedélyt kaptak, hogy hadkötelezettségük ellenére képviselhessék az országot a versenyben, mivel Ukrajna törvényei jelenleg tiltják, hogy a 18 és 60 év közötti férfiak átlépjék a határt, az orosz–ukrán fegyveres konfliktus miatt mindenkire számítanak a hadseregben – írja a The Sun.

A zenekar győzelméhez az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is gratulált, egyúttal megígérte, jövőre a jelenleg szinte porig rombolt Mariupolban az ukránok is megrendezik a dalfesztivált. 

Bátorságunk lenyűgözi a világot, zenénk meghódítja Európát! Jövőre Ukrajna ad otthont az Eurovíziónak! Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy az Eurovízió résztvevőit és vendégeit egy napon az ukrán Mariupolban láthassuk vendégül. Szabadon, békésen, újjáépülten! Biztos vagyok benne, hogy az ellenséggel vívott csatában győzelmünk már nincs messze

– írta Telegram-oldalán Ukrajna első embere.

A győztes produkciót itt tekintheti meg: 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  A Kalush Orchestra együttes tagjai az Eurovíziós Dalfesztiválon 2022. május 14-én. Fotó: Marco BERTORELLO / AFP)

Rovatok