Index Vakbarát Hírportál

Hőségben egy rövid bevásárlás is halálos lehet – Ne hagyja házi kedvencét az autóban!

2022. június 14., kedd 11:52

A nyári hőség beköszöntével különösen figyelnünk kell házi kedvenceinkre is, hiszen egy autóban hagyott állat számára egy gyors, 10-20 perces bevásárlás is végzetes lehet.

Sajnos az idei év is tartogatott már tragédiát, egy négyéves kislány vesztette életét, miután véletlenül egy kisbuszban felejtették. A hőség és a tűző nap miatt akár percek alatt is 30-40 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet az autóban, ezért ezekben a hónapokban semmi esetre se hagyjunk senkit az autóban, még a kisállatainkat sem

A lehúzott ablak a hőguta és a kiszáradás ellen nem segít, emiatt mindenképpen, ha csak egy 10-20 perces bevásárlásról is van szó, vigyük magunkkal kedvencünket. 

Soha, semmilyen esetben se hagyja az autóban a házi kedvencét, mert percek alatt felforrósodhat az autó, emellett pedig a sétáltatást is mindig fontolja meg a nagy hőségek idején, hiszen a forróságban egy kisebb testmozgás is végzetes lehet a kutyája számára

– figyelmeztetett A Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals elnevezésű állatjólét-szervezet szakértője, Esme Wheeler a The Sun hasábjain.

A szakember tanácsát a Battersea Dogs & Cats Home állatvédő szervezet is megerősítette, hangsúlyozva: „Semmilyen körülmények között ne hagyja egyedül a kutyáját az autóban! Ha csak pár percre teszi, már az is végzetes lehet, akkor is, ha az árnyékban parkol, vagy nyitva hagyja az ablakot.”

A hőguta és a kiszáradás végzetes lehet

Egyes fajták és bizonyos betegségekben szenvedő kutyák a hőségben még nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint társaik, így az ilyen házi kedvencek gazdáinak nagyon körültekintőnek kell lenniük a nyári meleg miatt. 

„Minden kutyafajta veszélyben van, de ha kutyájának olyan betegsége van, ami befolyásolja a légzését, akkor még könnyebben túlmelegedhet, csakúgy, mint a túlsúlyos vagy a vastag bundájú kutyák, de néhány nagy testű és nyomott orrú fajta esetében is fokozott figyelemre van szükség” – emelte ki Esme Wheeler.

A kis kedvencek komoly egészségkárosodást szenvedhetnek a nagy melegben, a hőguta vagy a kiszáradás pedig akár végzetes is lehet. Dr. Dan O'Neill, a Royal Veterinary College docense a lap megkeresésére aláhúzta: „A hőguta, napszúrás vagy kiszáradás szervi elégtelenséghez, agykárosodáshoz, végső soron pedig halálhoz vezethetnek. Hetekbe telhet, amíg a kutya megszokja a meleg időjárást, amiben nem segít a nagy hőmérséklet-ingadozás sem.”

Amire a nyári hőségben figyelni kell:

(Borítókép:   Jonas Walzberg / picture alliance / Getty Images)

Rovatok