Index Vakbarát Hírportál

Emilia Clarke súlyos betegségről vallott, két agyvérzése is volt

2022. július 18., hétfő 10:22

A Trónok harcából ismert színésznő nemrég arról beszélt egy interjúban, hogy két alkalommal is agyi aneurizmája volt a sorozat forgatása idején.

Az agyi aneurizma egy olyan kiboltosulás az agyban, ami az agyi érfal gyengesége miatt alakulhat ki, és akár agyvérzéshez is vezethet. A betegség a fiataloknál leginkább genetikai okok miatt jelentkezhet.

Emilia Clarke az interjúban azt mondta, hogy kétszer is agyvérzésen esett át a betegség miatt: először 2011-ben (akkor még 22 évesen), majd utána 2013-ban is.

A lehető legkínzóbb fájdalom volt, amit valaha megtapasztaltam

– mondta Emilia Clarke az interjúban.

Hozzátette azt is, hogy az agyának jelentős része károsodott és használhatatlanná vált a betegség miatt, és ezt utóbb az orvosi látleleteken is láthatta a saját szemével. „Elég nagy része hiányzik, de én ezen már csak nevetek” – fogalmazott, majd hozzátette:

Kész csoda, hogy egyáltalán beszélni tudok […] és képes vagyok normális életet élni, következmények nélkül.

A színésznő azt is elmondta, hogy a 2013-as eset óta nem tapasztaltak nála problémát, és hogy egy „nagyon-nagyon apró kisebbséghez” tartozik azáltal, hogy képes volt túlélni két aneurizmát is. 

Azt mondtam magamban, hogy »hát, ez vagyok én, ezzel az aggyal kell élnem«. Tehát nincs értelme azon törnöm a fejemet, hogy mi hiányzik onnan

– fogalmazott a színésznő, utalva arra, hogy azóta sikerült elfogadnia, feldolgoznia a történteket.

Emilia Clarke azt is kifejtette, hogy mindkét alkalommal sok időre volt szüksége ahhoz, hogy felépüljön és folytathassa a munkát, és ebben nagy segítséget jelentett az, hogy a Trónok harca egyik főszereplőjeként számítottak rá a sorozatban. A két aneurizma után pedig SameYou névvel létrehozott egy jótékonysági alapot, amely által az agyvérzést, agykárosodást szenvedő embereken próbálnak segíteni. 

(Borítókép: Roy Rochlin / Getty Images)

Rovatok